У катастрофі двох літаків на Житомирщині загинув відомий український пілот-винищувач “Джус”

доповнено

Льотчик-винищувач МіГ-29 ПС ЗСУ позивний “Джус” Андрій Пільщиков загинув з іншими двома пілотами внаслідок зіткнення українських літаків на Житомирщині.

Про загибель відомого пілота-аса внаслідок інциденту, що стався 25 серпня, повідомляють друзі на фейсбук-сторінці Callsign Juice.

“Щойно зрозумів, що не мав жодного твого фото – самі лише кріпухи, навігатори, чохли та кабелі. Тому що ти опікувався молодими, щохвилини думав, що і як в роботі можна покращити, як допомогти іншим. Ти мріяв про F-16 і дочекався новин про їхню передачу. Ти кохав свою пташку і буквально жив небом.
Наше знайомство не було довгим, проте я вдячний тобі за важливі життєві уроки та драйв, який обов’язково залишиться в Повітряних Силах та стане рушієм важливих змін вже для нового покоління пілотів.
Вічна пам’ять, Callsign Juice. Тепер ти буквально триматимеш наше небо”, – написав Павло Поцелуєв, друг “Джуса”, радник партії “Демократична сокира” з питань науки та засновник науково-популярного порталу TheAlphaCentauri.Net.

Військовослужбовець Повітряних сил ЗСУ Juice Fighter. Фото з ФБ

Прямо чи непрямо про загибель відомого пілота-винищувача сповіщають і інші користувачі українських соцмереж, зокрема дівчина “Джуса”.

За даними телеграм-каналів – спершу одного з масових українських, надалі переважно ворожих російських, у Житомирській області зіткнулися два борти МіГ-29 Повітряних сил ЗСУ, два пілоти загинули.

ОНОВЛЕНО
За даними з інших джерел, у Житомирському районі зіткнулися навчальні літаки Л-39, троє пілотів загинули.

Українські військові чи представники влади поки що – в День авіації – не коментують подію, але “Новинарня” отримала неофіційне підтвердження щодо факту катастрофи.

ДБР уже проводить розслідування з цього приводу.

Катастрофа сталася по обіді 25 серпня, напередодні Дня авіації України.

Повітряні сили зроблять повідомлення з цього приводу пізніше.

ОНОВЛЕНО 0 16:04
Після розголосу у ЗМІ Командування Повітряних сил ЗСУ офіційно підтвердило інформацію про загибель в авіакатастрофі на Житомирщині трьох українських пілотів, серед яких був і Juice.

40-ва бригада тактичної авіації, що базується у Василькові, назвала імена всіх пілотів, які загинули в авіакатастрофі на Житомирщині. Крім Андрія Пільщикова “Джуса”, це майор В’ячеслав Мінка і майор Сергій Проказін.

Андрій Пільщиков “Джус”

Раніше “Джус” неодноразово давав великі інтерв’ю українським та західним ЗМІ, але при цьому не показував обличчя повністю та не називав своє ім’я. Однак зі ЗМІ відомо, що “Джус” – це Андрій Пільщиков.
Він активно адвокатував переозброєння ЗС України сучасними західними винищувачами.
У травні 2022 року капітан Андрій Борисович Пільщиков указом президента був нагороджений орденом “За мужність” ІІІ ступеня.

Інтерв’ю Джуса “Телебаченню Торонто”, лютий 2023 року:

Читайте також:
“Батальйон 1991”. Історії п’яти ровесників Незалежності, які загинули на війні за Україну

➡️ Підписуйтеся на канали “Новинарні” в Телеграмі та в YouTube, а також у ТікТок та Instagram.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна