Співучасника нападу на екскерівника “Правого сектора” Сергія Стерненка затримали, але не за замах на активіста

Співучасника нападу на громадського активіста та волонтера, екскерівника “Правого сектора” Сергія Стерненка Костянтина Карбенюка затримали за організацію постачання кокаїну.

Про це сам Стерненко повідомив на своїй сторінці у Facebook у вівторок, 26 вересня.

“Затримано співвиконавця 2-го нападу на мене Костянтина Карбенюка. Але не за той напад, коли мені стріляли у потилицю. Карбенюк організував схему постачання кокаїну, який провозили у внутрішніх органах. Затримали його та спільників співробітники СБУ”, — написав він.

Окрім цього, Стерненко нагадав, що Карбенюк був охоронцем радника начальника поліції області Руслана Форостяка, який, за даними активіста, віддав Карбенюку вказівку про напад та особисте авто, на якому він же їздив на роботу.

Після замаху він втік з місця події, але згодом був затриманий поліцією. Його відпустили, а справу про замах закрили.

Покарали лише виконавця замаху Абзала Баймукашева, якому 9 червня 2023 року Приморський районний суд м. Одеси оголосив вирок у вигляді 10 років позбавлення волі.

Костянтин Карбенюк, за словами Стерненка, після нападу знову “відзначився” у протиправній діяльності в Миколаївській області — він викрав громадянина Польщі та віз його у багажнику. Коли його затримали, він потрапив у СІЗО, але суд його випустив.

“Дуже показова історія про труханівсько-мусорську шістку, яка без жодного покарання і далі вчиняла злочини”, — наголосив Стерненко і нагадав, що організатора іншого нападу на нього, Олександра Подобєдова, теж ніхто не затримав.

Передісторія

Абзал Амангалійович Баймукашев стріляв Сергієві Стерненку в потилицю з відстані двох метрів 1 травня 2018 року. Тоді Сергій наздогнав і власноруч затримав його та передав поліції.

Процес у справі нападу єдиного затриманого нападника на громадського активіста Стерненка зрушив із місця лише в березні 2021 року – тоді оголосили склад суду, та склали присягу присяжні.

Раніше Баймукашев був засуджений по тій же статті, яку “шиють” Стерненкові, — розбій (у Баймукашева це ст. 187, ч.4, у Сергія — ст. 187, ч.2). Баймукашеву присуджували 4 з половиною років із достроковим звільненням. При тому, що до того в нього вже була судимість — теж по 187-й статті. Рішення виносив той самий Приморський суд Одеси.

Сергієві ж за цією статтею у цьому самому ж суді дали 7 років і 3 місяці в’язниці з конфіскацією половини майна у сфабрикованому провадженні.

9 червня 2023 року Приморський районний суд м. Одеси оголосив вирок Абзалу Баймукашеву у справі про замах на громадського активіста Сергія Стерненка. Йому дали  10 років позбавлення волі. Баймукашева визнали винним у замаху на умисне вбивство та незаконному зберіганні та поводженні зі зброєю.

За словами Стерненка, замовник Труханов, співучасники злочину, у тому числі поліціянти, підозр так і не отримали.

Читайте також:
Суд залишив Коломойського під вартою, попри бажання ексміністра культури і ведучих “1+1” взяти його на поруки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна