Прогрес у контрнаступі: на Запоріжжі бронетехніка ЗСУ вже діє за останньою лінією російської оборони, — ISW

Російські війська в західній частині Запорізької області не змогли перешкодити українським Силам оборони повільно, але стабільно просуватися вперед із середини серпня під час контрнаступу.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) у новому звіті від 21 вересня.

Як йдеться у звіті, на заході Запорізької області бронетехніка ЗСУ вже діє за останньою лінією російських оборонних укріплень. Проте зарано стверджувати, що Сили оборони повністю прорвали цю межу.

“Геолокаційні кадри, опубліковані 21 вересня, вказують на те, що українська бронетехніка просунулася на південь від російських протитанкових ровів і загороджень типу “зуби дракона”, які є частиною тришарової оборони, і вступила в обмежений бій безпосередньо на захід від Вербового (18 км на південний схід від Оріхова). Однак незрозуміло, чи утримують українські війська ці позиції”, — зазначають аналітики.

На їхню думку, присутність української бронетехніки за останньою лінією нинішньої ешелонованої російської оборони вказує на те, що українці забезпечили прорив перших двох ліній достатньою мірою для того, щоб перекинути свою техніку вперед.

“Здатність українських військ перекинути бронетехніку до найпотужніших російських оборонних рубежів, призначених для їхньої зупинки, і прорвати їх, а також керувати цією технікою поблизу підготовлених російських оборонних позицій є важливою ознакою прогресу в українському контрнаступі”, − наголошують аналітики.

Прогрес відбувається навіть попри передислокацію російських військових елітних підрозділів з метою посилення оборонних операцій.

Як повідомляється, у середині серпня російські військові передислокували частини 7-ї гвардійської гірничо-десантної дивізії (ГВДВ) і 76-ї гвардійської дивізії ГВДВ у район Роботиного для відбиття українських атак. Також вони мали знизити навантаження на 22-ю і 45-ю окремі бригади спецназу РФ, які протистояли українському контрнаступу з самого його початку.

За словами аналітиків, на свіжих геолокованих кадрах видно елементи 22-ї гвардійської бригади спецназу, що діють на захід від Вербового на південний схід від Оріхова. Це дозволяє припустити, що російське командування перекинуло частини 22-ї гвардійської бригади спецназу в цей район для підтримки вже помічених в обороні елементів ВДВ.

Вони також посилаються на слова одного з українських військових, який бере участь в обороні півдня України − він розповів виданню WSJ, що російські війська, які захищають передні окопи, “неякісні”, але російські контратакуючі штурмові загони “сильні”. Аналітики ISW наголошують, що слова військового узгоджуються зі їхніми спостереженнями щодо того, що елітні підрозділи російського спецназу і ВДВ, мабуть, є основними елементами контратак в західній частині Запорізької області.

Читайте також:
Наступ ЗСУ змусив росіян змінити систему управління військами, – ISW

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна