Польща має намір скоротити допомогу українським біженцям у 2024 році

Польща може скоротити фінансову допомогу біженцям з України, які втекли від війни, на тлі конфлікту із імпортом зерна.

Про це заявив речник уряду Пьотр Мюллер телеканалу Polsat, пише Bloomberg 19 вересня.

Як він зазначив, деякі види підтримки українців у Польщі не будуть продовжені у наступному році. Зокрема, ідеться про вимоги до проживання, видачу дозволів на роботу, безкоштовний доступ до шкіл, медичне обслуговування та сімейні пільги.

“Ці правила просто втратять чинність наступного року. Я думаю, що в значній мірі ці правила не будуть продовжені”, – заявив Мюллер.

Обмеження на ввезення українського зерна

Єврокомісія 15 вересня скасувала обмеження на ввезення зерна з України до Польщі, Болгарії, Румунії, Угорщини та Словаччини. Водночас ЄК зазначила, що Україна має вжити заходів, щоб запобігти будь-яким проблемам на ринку в сусідніх державах-членах Євросоюзу.

Попри це, 15 вересня Словаччина, Польща та Угорщина в односторонньому порядку запровадили національну заборону на імпорт сільськогосподарських товарів з України.

У відповідь Україна подала позов до Світової організації торгівлі проти Польщі, Словаччини та Угорщини через їхню відмову зняти заборону на українську сільськогосподарську продукцію.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна готова запровадити заборону на імпорт деяких товарів із Польщі, Словаччини та Угорщини, якщо ці країни не знімуть зернову заборону.

Торгова суперечка України з сусідами в ЄС відбувається на тлі виборчих кампаній у Польщі та Словаччині, а також виходу Росії із зернової угоди й перекриття морського коридору для с/г-експорту з України під час війни.

Читайте також:
Україна у відповідь запровадить ембарго на низку товарів із Польщі, – торгпред

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна