Україна подала в СОТ позови проти трьох країн через заборону імпорту зерна

Україна подала позов до Світової організації торгівлі (СОТ) проти Польщі, Словаччини та Угорщини через заборону ними імпорту української агропродукції.

Про це повідомила перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко 18 вересня.

Позов подано відповідно до домовленості про правила та процедури вирішення спорів Угоди про заснування СОТ.

“Для нас принципово важливим є довести, що окремі держави-члени не можуть забороняти імпорт українських товарів. Тому ми подаємо проти них позови в СОТ. Водночас ми сподіваємося, що ці держави знімуть свої обмеження і нам не доведеться довго зʼясовувати відносини в судах.

Нам потрібна солідарність з ними і захист інтересів фермерів. Розпочаті нами кроки і тиск Єврокомісії та інших держав-членів допоможуть відновити нормальну торгівлю між Україною і сусідніми державами, а також показати солідарність між нами”, – заявила Свириденко.

Віцепрем’єрка зазначила, що через односторонню заборону на імпорт української агропродукції з боку Польщі, Словаччини та Угорщини українські експортери вже зазнали та продовжують зазнавати значних збитків через простої, додаткові витрати та неможливість виконання зовнішньоекономічних угод.

“Україна вбачає в цьому порушення трьома країнами ЄС своїх міжнародних зобов’язань. Також українська сторона вважає, що односторонні дії країн-членів ЄС у сфері торгівлі неприйнятні й усі країни-члени блоку мають координувати та узгоджувати торговельну політику, оскільки вона належить до виняткової компетенції ЄС”, – наголосили в Мінекономіки.

Читайте також:
П’ять країн ЄС повстали проти плану України щодо експорту агропродукції, – польські ЗМІ

Що передувало

15 вересня Європейська комісія відмовилася продовжувати дію тимчасової заборони на імпорт українських пшениці, кукурудзи, насіння соняшнику та ріпаку до п’яти сусідніх з Україною країн ЄС. 

Раніше Угорщина заявила, що домовилася з Румунією, Словаччиною та Болгарією про розширення національних заборон на імпорт українського зерна, якщо Євросоюз не продовжить заборону, що закінчується 15 вересня.

14 вересня парламент Болгарії скасував заборону на імпорт української агропродукції.

Читайте також:
У Болгарії фермери протестують проти імпорту зерна з України: заблокували дороги по всій країні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна