Число паломників-хасидів в Умані під час війни перевищило показники мирного часу

оновлено

У місті Умань Черкаської області на ранок 15 вересня зібралися для святкування юдейського Нового року Рош га-Шана 32-33 тисячі хасидів.

Про 32 тисячі прочан це повідомила в телеграмі Об’єднана єврейська община України.

За словами представників місцевої влади, число хасидів наблизилося до 33 тисяч. Таким чином, кількість прочан, які прибули на свято до могили цадика Нахмана, повернулася до довоєнних показників чи навіть перевищила їх.

ОНОВЛЕНО. 16 вересня в Умані на святкуванні Рош га-Шана зібралося вже понад 35 тисяч хасидів, повідомило Міністерство внутрішніх справ.

Їхнє паломництво в Умані 2023 року точно стало наймасовішим не лише за останні кілька років, а за весь час.

Минулого року (в перший рік повномасштабного вторгнення РФ в Україну) на святкування до могили засновника брацлавського хасидизму прибуло 23 тисячі євреїв-хасидів. У 2021-му їх було 30 тисяч, у 2020-му (під час пандемії коронавірусу) – 2,5 тисячі, у 2019-му – 27 тисяч.
Для порівняння також: у 2013 році Умань прийняла “рекордну” на той час кількість хасидів – 27 тисяч.

“Середньостатистичні відвідування за минулі роки показують, що 25-30 тисяч паломників — це середній показник. Станом на 8:00 [15 вересня] близько 33 тисяч людей прибуло до Умані. Цьогоріч свято юдейського Нового року відбуватиметься з 15 до 17 вересня, і ми до цього готувалися завчасно”, — повідомив “Суспільному” начальник Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець.

Це прочани з Ізраїлю, США та низки європейських країн.

За даними МВС, уранці 15 вересня їхня кількість становила приблизно 32 332.

Фото: МВС

За минулу добу державний кордон в пунктах пропуску перетнули 10 088 паломників.

Поки що паломництво хасидів в Умані проходить спокійно. В ОВА закликали дотримуватися правил безпеки та не піддаватися на провокації. Комендантська година не змінена і діє з 00:00 до 04:00.

Рош га-Шана в Умані у 2023 році

У 2023 році Рош га-Шана (Новий 5784-й рік за іудейським календарем) відзначають із 15-го по 17 вересня.

У цей період на могилі цадика Нахмана та в синагогах міста Умань на Черкащині проводяться культові заходи на честь Рош га-Шана.

У місті Умань похований цадик Нахман з Брацлава – засновник брацлавського хасидизму. Його послідовники вважають, що для тих, хто проведе свято Рош га-Шана поруч з могилою ребе Нахмана, наступний рік буде особливо вдалим.

На тлі воєнного стану 2023 року хасидам знову рекомендували утриматися від приїзду в Умань на єврейський Новий рік, однак ці заклики не подіяли.

Із 11-го по 21 вересня в Умані діє особливий режим вʼїзду та виїзду, а також пересування громадян у звʼязку зі святкуванням юдейського Нового року.

В Умані у хасидському кварталі заборонили продаж алкоголю та піротехніки. Також діє обмеження на продаж пневматичної зброї та іграшок, що імітують зброю.

Для ретельної перевірки та реєстрації паломників в Умані правоохоронці розгорнули контрольно-пропускні пункти. У місцях масового скупчення паломників здійснюється цілодобове чергування на семи постах.

Читайте також:
Зеленський – на зв’язку з Нетаньягу. Ключові питання телефонної розмови – безвіз і хасиди

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна