Питання надання Україні далекобійних ракет Taurus просувається вперед, — Кулеба розповів про результати переговорів з головою МЗС Німеччини

У Києві з візитом 11 вересня перебуває міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок. За тиждень до Генасамблеї ООН у Нью-Йорку вона вкотре висловила всебічну підтримку Україні.

Як розповів за результатами зустрічі з німецькою посадовицею міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, окрім іншого йшлося про надання Україні додаткового озброєння, зокрема посилення протиповітряної оборони та передачі далекобійних ракет Taurus.

Про це повідомили в пресслужбі МЗС України.

Додаткове посилення протиповітряної оборони України потрібне Україні напередодні нового зимового сезону та ймовірних атак проти енергетичної системи з боку Росії.

За словами Кулеби, це питання “просувається вперед”.

“Ми детально обговорили надання Україні німецьких ракет дальнього радіусу дії Taurus. Сьогодні ми краще розуміємо особливості процесу ухвалення остаточного рішення урядом Німеччини. Зі свого боку, Україна готова зробити все необхідне, щоб його пришвидшити. За підсумками переговорів можу сказати, що опція надання цих ракет залишається відкритою, а процес ухвалення рішення всередині Німеччини просувається вперед”, — зазначив він.

Контекст

Як повідомлялося раніше, уряд Німеччини вивчає можливість постачання Україні далекобійних крилатих ракет Taurus зі складів Бундесверу в найближчі місяці.

Зараз щодо цього питання тривають засекречені переговори з представниками оборонної промисловості, оскільки канцлер Олаф Шольц хоче внести технічні модифікації в ракети, щоб унеможливити удари Києвом по російській території, що не стосується анексованого РФ Криму.

Зазначають, що очільник німецького уряду “дуже стурбований” ескалацією війни, тоді як канцелярія міністра оборони Бориса Пісторіуса звернулася до виробника Taurus з проханням інтегрувати в ракети відповідне обмеження для програмування цілей.

За даними видання Spiegel, Шольц не схвалить поставку ракет, поки не переконається в їхній технічній модифікації. У промислових колах говорили, що таке обмеження системи цілком можливе, але займе кілька тижнів.

Джерела повідомляють, що якщо раніше канцлер ФРН був готовий надати Taurus лише за умови, що США передадуть Києву свої далекобійні ракети ATACMS, то наразі ця умова вже не відіграє головної ролі.

Читайте також:
“Важливо не робити паузу в контрнаступі “: Зеленський хоче вмовити Байдена передати Україні далекобійні ракети ATACMS цієї осені

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна