Запровадження посади військового омбудсмена, як це бачить Умєров, може спричинити конфлікт МОУ і Генштабу ЗСУ, – правозахисниця

Інститут військового омбудсмена, який хоче запровадити новий міністр оборони Русини Умєров, може бути лише внутрішнім підрозділом Збройних сил України, а реальна діяльність такого омбудсмена може спричинити конфлікт МОУ і Генерального штабу ЗСУ.

Так ініціативу Міноборони прокоментувала правозахисниця, співкоординаторка “Медійної ініціативи за права людини” Ольга Решетилова.

“Це надзвичайно правильно, що пан Умєров свою діяльність розпочинає з прав військовослужбовців. Більше того, знаю, що [уповноважений Верховної Ради з прав людини] Дмитро Лубінець підтримує ідею зосередити захист прав в Міністерстві оборони. І я вже йому казала і вам скажу: теоретично можна це зробити, але не треба це називати військовим омбудсменом – це внутрішня інспекція МО”, – написала Решетилова в фейсбуці 10 вересня.

Вона пояснила так:

“Військовослужбовці служать не лише в ЗСУ, а й в Нацгвардії, ДПСУ, СБУ, зовнішній розвідці, державній охороні, спецзвʼязку і ще в деяких структурах. Так, це менша чисельність, ніж у Збройних силах, але їх доволі багато. МО до них відношення не має. Хто захищатиме їхні права?

Ось те, що хоче створити пан Умєров, – це внутрішній підрозділ, який без зовнішнього контролю цілком може перетворитися на орган тиску на військовослужбовців і буде робити такі висновки, які потрібні керівництву або «замовникам». Такого вже було багато, починаючи від інспекцій закінчуючи всілякими радниками. Без запобіжників щодо незалежності органу і його неупередженості воно не працюватиме.

У разі, якщо людина або люди на такій посаді по-справжньому стануть на захист прав військовослужбовців, вони неодмінно наразяться на опір Генерального штабу. А це закладає потенційний конфлікт між МО і ГШ, чого, як ми розуміємо, бути не повинно”.

“Я вітаю будь-які ініціативи на покращення ситуації із правами військовослужбовців. Але я переконана, що це має бути незалежна структура, точно не у вертикалі МО, МВС чи СБУ, а бажано ще й не у вертикалі президента. Тільки так воно поїде”, – підсумувала Решетилова.

Нагадаємо, міністр оборони України Рустем Умєров анонсував запровадження введення нової посади – військового омбудсмена.
Про це він сказав на щорічній зустрічі “Ялтинської європейської стратегії” (YES) у Києві 9 вересня.

Читайте також:
Умєров назвав п’ять пріоритетів на посаді глави МОУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна