Секретар РНБО заанонсував, що імена ухилянтів та їхніх пособників-лікарів будуть відомі за 2-3 тижні

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов заявив, що імена всіх “ухилянтів” від військової служби, які виїхали з України за підробленими довідками, та лікарів, які фальсифікували документи про непридатність до служби, будуть відомі через 2-3 тижні.

Про це він сказав 1 вересня в ефірі телемарафону “Єдині новини”, передає “Суспільне”.

“На превеликий жаль, дехто вирішив скористатися можливістю виписувати собі документи на непридатність до служби в армії, що є абсолютно прикрою ситуацією під час війни”, — констатував секретар РНБО.

За словами Данілова, деяким “ухилянтам” лікарі за хабарі виписували довідку про відсутність однієї нирки. Ще більше — часто до статусу “непридатний” ставили один і той самий діагноз.

“Вони не утруднювались. Якщо була сформована та чи інша група, у них майже в 90% був виявлений один і той самий діагноз. Вони записані на автоматі. Все це буде підлягати перевірці в законному порядку. Якщо людина дійсно непридатна, їй немає чого боятися”, — підкреслив Олексій Данілов.

Він додав, що факти підроблення документів на ВЛК виявляють щодня, і коли провина буде доведена, то імена винуватців оприлюднять.

“Якщо доводять відповідні органи, що було скоєно злочин, то всі імʼя і прізвища всіх цих лікарів будуть обовʼязково відомими. З прізвищами тих, хто отримав від них таку “допомогу”, – зазначив секретар РНБО.

“Якщо так сталося, що ви були здоровою людиною з 18 до 45 років, умовно кажучи, а після 24 лютого раптово почали хворіти, то треба просто подивитися, що сталося. Може, вам потрібна допомога”, — додав він.

Данілов зазначив, що остаточні результати перевірки стануть відомі приблизно через 2-3 тижні.

Як відомо, 30 серпня президент Володимир Зеленський скликав РНБО, щоб обговорити зокрема підсумки перевірки системи військово-лікарських комісій (ВЛК) по всій країні. Глава держави доручив перевірити рішення ВЛК з 24 лютого 2022 року.

Читайте також:
Рада ухвалить пакет законів для реформування ВЛК до кінця року. Придбати результати вже не вийде, – Арахамія

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна