Затримання зі стрільбою та загиблим у Дніпрі: поліція показала ВІДЕО з бодікамер патрульних

оновлено, додано ще одне відео

Патрульна поліція оприлюднила запис з бодікамер правоохоронців у Дніпрі, яке зафіксувано зупинення водія Jaguar після порушення ним правил дорожнього руху, подальший розвиток конфлікту та застосування правоохоронцем зброї, що призвело до смерті чоловіка.

Відповідне відео оприлюднив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький ввечері 30 серпня.

Спершу на записі показано кадри із вуличної камери, на яких зафіксовано порушення правила дорожнього руху Jaguar, водієм якої був чоловік. Після цього слідом за ним поїхали патрульні. В автомобілі також був ще один пасажир – жінка в чорній сукні.

Далі – запис з нагрудної камери патрульного. На цей момент за кермом вже сиділа жінка, і чоловік стояв на вулиці поряд з поліцією.

Правоохоронець пояснив громадянам, у чому полягало порушення ПДР, у відповідь на що жінка попросила запис з камери відеоспостереження. Розмова з боку патрульних велася в спокійному тоні, тоді як водій Jaguar перейшов на ненормативну лексику – почалася суперечка.

“Грамоту тобі свою покажу, на*уй, як я їздив волонтьорив”, – каже чоловік до копів.

“Не займай мене… якого *уя ти мене остановила?”. Патрульна відповідає, що спілкується не з ним, а з жінкою, яка була на момент зупинки за кермом. Чоловік реагує: “А чого ти хочеш від мене? Секса? Я тобі не дам, у мене жінка, на*уй, і двоє дітей, *лядь”.

Поліцейська, посилаючись на статтю 36 закону про Нацполіцію, заявила, що обмежує чоловіка в місці перебування на території, де було вчинене правопорушення. Вона попросила його відійти на 20 метрів. Правоохоронниця попередила порушника, що якщо він відмовляється виконувати законну поліцейську вимогу, то його буде затримано. Після чого чоловік, вживаючи ненормативну лексику, почав погрожувати поліцейській адвокатом: “Я зараз визову адвоката, тобі буде *изда”.

Через декілька хвилин суперечки чоловік каже жінці: “Включай заднюю скорость, поїхали», попри вимогу поліцейських залишатись на місці. В цей момент, згідно з відео з боді-камери, працівниця патрульної поліції намагається відкрити водійські двері та наказує не продовжувати рух.

А далі спробував сісти в авто і закликав жінку, яка була за кермом, їхати. Однак поліція завадила цьому і закликала порушників залишатися на місці.

Самого моменту застосування табельної зброї на відео немає, чути лише звуки пострілів. Також камера зафіксувала скривавлене після бійки обличчя поліцейської.

“Повага — суб’єктивна позиція однієї людини щодо іншої, визнання гідності особистості, почуття пошани до будь-кого.  Повага є однією з найважливіших вимог моральності, що має на увазі таке ставлення до людей, у якому практично визнається гідність особистості… Взаємна повага є фундаментальною цінністю в сучасному суспільстві, особливо в суспільстві, заснованому на таких суттєвих цінностях, як демократія та свобода: воно передбачає повагу різноманітності ідей, думок, ідеологій, вірувань тощо”, – написав Білошицький під відео.

ОНОВЛЕНО
Пізніше програма “Схеми” (проєкт “Радіо Свобода”) опублікувала розширене відео з двох нагрудних камер патрульних поліцейських Дніпра, на якому зафіксований інцидент із моменту зупинки автомобіля-порушника, із подальшим розвитком конфлікту та застосуванням поліцейським зброї, що призвело до смерті водія.
Оскільки камер було декілька, відео, отримане “Схемами” від джерел у правоохоронних органах, доповнює загальну картину інциденту.

Продовження відео, яке надали “Схемам”, фільмувала нагрудна камера патрульного поліцейського. На відео правоохоронці витягують жінку з-за керма. Вона кричить, що їй “боляче” і вона “вагітна”, у відповідь поліцейські, витягаючи її за руки та ноги, декілька разів наказують: “Вийди з машини, останнє попередження”, та кажуть: “Ви затримані”. Жінку кладуть на землю.

Згодом, як можна побачити на відео, з машини виходить чоловік, поліцейський кричить йому: “Не підходь”. Далі, судячи з відео, зав’язується бійка, поліцейський падає, після цього лунають звуки трьох пострілів.

На відео поліції в кінці коп каже закривавленій напарниці: “Настя, він розбив тобі лице”.

Читайте також:
Юристи проаналізували ситуацію з поліцейським у Дніпрі: питання і відповіді

Передісторія

Як писала “Новинарня“,  ввечері 29 серпня в мережі з’явилися відео конфлікту між патрульними поліцейськими та водієм і пасажирами автівки, яку копи зупинили після порушення.  Один із поліцейських застрелив чоловіка, який чинив опір після того, як патрульні зупинили автомобіль. Під час зупинки за кермом була жінка, а також двоє дітей на задньому сидінні.

Поліція та ДБР почали розслідування, відкрили провадження за статтями про вбивство та перевищення службових повноважень.

Поліція оприлюднила відео, зокрема, з вуличних камер спостереження. На цьому за кермом авто, яке зупинили патрульні, був чоловік. Він порушив правила – з крайньої правої смуги здійснив рух ліворуч через трамвайні колії, чим “підрізав” автомобілі інших учасників руху.

За даними поліції, після зупинки чоловік і жінка помінялися місцями в авто. Жінка відмовилася виходити з машини, чоловік грубо ображав копів.

Під час інциденту тілесні ушкодження отримала напарниця копа – співробітницю патрульної поліції били водій та пасажири його авто. Це стало підставою для застосування патрульним зброї (було здійснено три постріли). Стрільця затримали.

Вбитого звали Джумбері Сілогава. Йому було 38 років, він прописаний в Дніпропетровській області. Чоловік мав бізнес у сфері надання ритуальних послуг.

Автомобіль Jaguar, який зупинили патрульні, належить Наталії Сілогава. Це колишня дружина Джумбері. В момент інциденту в машині перебувала інша жінка, а не Наталія.

Джумбері Сілогава під час сутички із поліцейськими був п’яним. Як інформує “УП“ зпосиланням на джерело у правоохоронних органах, у крові чоловіка виявили 2,48 проміле алкоголю –  це приблизно одна випита пляшка горілки.

За даними джерел “Схем” у правоохоронних органах, Джумбері Сілогава неодноразово порушував правила дорожнього руху. За 2018-2022 роки на нього складено 12 протоколів через різні порушення ним ПДР, зокрема, перевищення швидкості, керування без посвідчення водія та рух під заборонені знаки.

Читайте також:
“Бидло – хоч на Jaguar, хоч на “Запорожці” – завжди бидло”: мер Дніпра став на бік патрульного, який застрелив водія авто

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.