“Якби літня форма була вдягнена зимою, ми б точно дізналися”: Резніков відповів на закиди про корупцію

Міністр оборони України Олексій Резніков скликав пресконференцію після закидів про корупційні закупівлі курток для українських військових. Він назвав розслідування журналістів неправдивим, а їхній інвойс щодо ціни 29 доларів за куртку – вигадкою.

Про це пише “Бабель” з посиланням на пресконференцію міністра в понеділок, 28 серпня.

Резніков заперечив звинувачення журналістів щодо  “перетворення” літніх курток для ЗСУ на зимові.

“Як мінімум, зимова форма відрізняється від літньої. Це можна подивитися. Поставлено було 180 тисяч одиниць. З яких 45 тисяч — знаходяться на складах. А 135 тисяч — у військовослужбовців ЗСУ. Це було зроблено минулого року, взимку. Відповідно, наші захисники та захисниці воювали в цій зимовій формі. Без жодних нарікань. Якби літня форма була вдягнена зимою, ми б точно про це дізналися — 140 тисяч людей про це б сказали”, — сказав він.

Міністр наголосив, що відповідний контракт з турецькою фірмою уклали ще у вересні минулого року — відповідно тоді й проплатили усе, після чого почались поставки.

“Дивний інвойс із цінами $29 турецькою мовою датований 9 грудня. Тобто, коли вже поставки відбулися. Пропозиція від цієї компанії була на $83 чи $85, що було вказано в контакті. Ціни у $29 ніколи не існувало”, — заявив Резніков, додавши, що журналісти не зверталися до нього з проханням прокоментувати інвойс про ціну $29.

Під час пресконференції Резніков прокоментував і свою можливу відставку. На запитання, чи говорив він про це з президентом Володимиром Зеленським, міністр відповів: “98% нашого спілкування з президентом присвячено забезпеченню Збройних сил, та 2%, ну може 5% — це те, що ми будемо робити після перемоги, що таке двосторонні угоди безпеки, що таке «архітектура безпеки. Багато чого з ним обговорюємо, реформи, резонансні справи в тому числі, я йому даю своє пояснення, показую документи. У мене совість чиста”, — підкреслив міністр.

Читайте також:
Куртки для ЗСУ були зимовими, а не літніми: антикоррада при Міноборони розповіла деталі перевірки закупівлі

Передісторія

25 серпня в інтернет-виданні “Українська правда” вийшов матеріал журналіста-розслідувача Михайла Ткача про закупівлю Міністерством оборони курток для ЗСУ у нібито турецької компанії “Vector avia hava araçlari”, засновником якої є українець Роман Плетньов.

Раніше видання ZN.UA написало, що ця компанія отримала від МОУ 30 мільйонів доларів за зимові куртки, а поставила літні за завищеною у декілька разів вартістю.

“У розпорядженні ZN.UA є пакет супровідних документів на одну з партій товару від Vector avia. Тут чудово видно, як 4900 курток загальною вартістю 142 тис. дол. перетворюються на 4900 курток за 421 тис. дол. Дорогою між турецькою й українською митницями куртки магічно перетворилися з «камуфляжних» на «зимові повітрозахисні» і на цьому перетворенні набрали державної ваги з 29 до 86 дол. за штуку”, – йшлося у статті.

Раніше народна депутатка від “Слуг народу”, голова Антикорупційного комітету ВР Анастасія Радіна повідомила по результати засідання комітету за участі голови ТСК з розслідування економічних злочинів Ярослава Железняка, голови Бюджетного комітету Роксолани Підласої та представників Комітету з питань оборони. Позицію МОУ на засіданні представляв заступник міністра Денис Шарапов.

“Ціна на куртки виросла втричі при перетині українського кордону. Це підтвердив голова ТСК, продемонструвавши документ з електронної бази Туреччини, де фіксуються експортні інвойси. У справжньому турецькому інвойсі ця ж сама партія курток коштує утричі дешевше. Інвойс, яким Міноборони “пояснює” і прикриває цю закупівлю, НЕ відповідає вимогам Туреччини до оформлення і реєстрації інвойсу — тобто, містить ознаки підробки. У результаті на українському кордоні куртка стала утричі дорожчою за допомогою простого “папірця”. При цьому Міноборони не побачило нічого дивного у цьому “папірці”, – написала Радіна.

Як з’ясувала команда Михайла Ткача в матеріалі “УП”, одним із власників “турецької” компанії був також Олександр Касай – небіж нардепа від президентської фракції “Слуга народу” Геннадія Касая, який входить до парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

До обрання в парламент Касай був директором палацу спорту “Юність” Мотор Січі, президентом якої був нині підозрюваний у державній зраді В’ячеслав Богуслаєв. А його небіж Олександр донедавна був гандболістом клубу “Мотор” того самого Богуслаєва.

Як стверджується в матеріалі Ткача, Олександр Касай перестав був співвласником “турецької” фірми уже після того, як восени 2022 року українські правоохоронці відкрили провадження щодо “сумнівних” курток для ЗСУ.

Після виходу цього матеріалу депутатка ВР Радіна заявила, що готує з цього приводу звернення до Національного антикорупційного бюро України.

28 серпня громадська антикорупційна рада зробила висновок: куртки для ЗСУ були зимовими, а не літніми.

Читайте також:
Скандал із закупівлями курток для МОУ. Ставка – відставка: Резніков запропонував парі журналісту Ткачу і депутатці Радіній, ті відповіли

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна