Скандал із закупівлями курток для МОУ. Ставка – відставка: Резніков запропонував парі журналісту Ткачу і депутатці Радіній, ті відповіли

Міністр оборони Олексій Резніков заявив про готовність піти у відставку, якщо будуть підтверджені обвинувачення в тому, що Міноборони нібито закупило для Збройних сил літні куртки замість зимових, і запропонував парі журналістам та депутатам, які його в цьому звинувачують.

Заяву Резнікова цитує агенція “Інтерфакс-Україна“.

“За результатами звинувачень у нібито закупівлі та постачанні МО літніх курток замість зимових, я пропоную парі. Якщо виявиться, що Міністерство оборони дійсно поставило 180 тисяч літніх курток замість зимових, то я, міністр оборони України Олексій Резніков, пишу заяву про відставку.

Якщо ж виявиться, що було поставлено 180 тисяч зимових курток, а не літніх, то народна депутатка Анастасія Радіна здає мандат, а журналіст “Української Правди” Михайло Ткач іде з видання і на 3 роки припиняє займатися журналістикою”, – заявив міністр.

Арбітрами в цьому парі він запросив Комітет з депутатської етики Верховної Ради та Комісію з журналістської етики, а спостерігачами – “редакції авторитетних українських видань”.

“При розборі ситуації ми надамо всі документи, докази, факти і матеріали, що стосуються справи, щоб переможець спору був очевидний для всього українського суспільства”, – запевнив Резніков.

Відповідь нардепки Радіної

Анастасія Радіна. Фото з ФБ

Народна депутатка Анастасія Радіна відповіла на пропозицію парі від Резнікова так:

“Міністр воюючої країни мав би зараз розбиратися зі своїми підлеглими. Мав би забезпечувати військових БПЛА. Мав би запускати агенцію тилових закупівель. Міністр мав би організовувати модернізацію літаків. Цей список можна продовжувати.

Чого міністр точно не мав би робити – то втрачати час (за який українці платять життями) на боротьбу із журналістами (які вже допомогти зекономити 10 млрд грн коштів для забезпечення армії).

Пропоную вам, пане міністре, до 9 ранку понеділка, 28 серпня, спростувати те, що:

  1. Міноборони без тендеру купило куртки у “турецької” фірми-посередника, одним із власників якої на момент договору з Міноборони був цілком український племінник народного депутата з оборонного комітету Касая. Причетність племінника до компанії не спростовував навіть сам пан Касай;
  2. Міноборони сплатило за куртки утричі дорожче, ніж це вказано в документі з турецької сторони, з яким вантаж виїхав із Туреччини і проїхав інші митниці аж до кордону України. Достовірність документа підтвердив голова ТСК з розслідування економічних злочинів Ярослав Железняк

— або ви йдете у відставку.

Спростуєте — я складу мандат одразу після ухвалення закону про відновлення публічного декларування статків чиновників, у тому числі “воєнкомів “та горе-закупівельників для армії (проти останнього виступаєте ви особисто)”.

Відповідь журналіста Ткача

Журналіст Михайло Ткач

Журналіст Михайло Ткач у своїй відповіді зауважив, що міністр мав би укладати не парі, а “договори про закупівлі по ринкових цінах і не з родичами “Слуг народу”.

“Моє розслідування, пане міністре, стосується того факту, що племінник народного депутата від “Слуги народу” був співвласником компанії, яка і постачала скандальні куртки і заробляла на цьому.

Якщо ви готові спростувати цей факт, я, як і українське суспільство, вас уважно слухаю. Але протягом дня з моменту виходу розслідування ми так і не побачили будь яких пояснень з цього приводу.

Мені невідомо, чому замість пояснень щодо участі племінника депутата оборонного комітету у закупівлях міністерства оборони, ви були змушені опускатися до неміністерського рівня тиску на ЗМІ.

Я розумію, чому ви і такі, як ви, хочете, щоб я пішов. Але не розумію, чому саме на три роки? Саме стільки часу ще потрібно для того, щоб розпиляти бюджет цієї країни по кишенях нетурецьких курток?

Я піду лише тоді, коли останній внутрішній кат українського суспільства, який думає, що може безкарно використовувати владу суспільства у своїх приватних інтересах, заб’ється в кут. А наразі ідеї тих, хто перебуває на шляху до цього кута, мене не турбують. Бо це моя робота.

А ваша робота, чого ви ніяк не хочете зрозуміти:

  • забезпечувати прозорі закупівлі тих речей, які не становлять державної таємниці, унеможливлюючи корупційний заробіток на війні;
  • співпрацювати з правоохоронними органами у розслідуваннях стосовно розкрадань у вашому міністерстві;
  • повністю сприяти всім, хто працює над першим або другим пунктами.

А парі міністр оборони країни у стані війни може собі дозволити лише непублічно і лише тоді, коли йому вистачить розуму перемогти ворога також за рахунок стратегічного планування в тому числі закупівель зимової форми, засобів захисту і що дуже важливо, дронів. Так, пане міністре, тих “весільних” дронів, зокрема.

Через три роки вас, пане міністре, в країні може й не бути. А я буду продовжувати робити свою роботу”, – заявив журналіст.

Читайте також:
Скандал із закупівлями МОУ харчів для армії втридорога: посадовців викликають у парламент

“Не просто службовий злочин”: Резніков детально відповів на звинувачення щодо закупівлі харчів для ЗСУ

Позиція Громадської антикорупційної ради при МОУ

Громадська антикорупційна рада при Міноборони ініціювала зустріч із представниками міністерства своєї експертної групи (до якої увійшли голови ГАР адвокат Євген Грушовець, юристка Анастасія Шуба, фахівець з питань митниці Віктор Прудковських та журналістка Тетяна Ніколаєнко).

Під час зустрічі представники міністерства, зокрема заступник міністра Денис Шарапов запевнив, що представники МОУ не мали доступу до турецького експортного інвойсу державного зразка, де ціна курток була вказана як 29 доларів, оскільки такі документи не надаються міністерству в принципі.

Він також пояснив, що у 2022 році попередня перевірка постачальників (як це вже відбувається зараз) не здійснювалась, а тодішній керівник департаменту державних закупівель Богдан Хмельницький мав повну відповідальність на укладання прямих договорів, включно з виданою довіреністю на вчинення правочинів в даній сфері.

На зустріч представники відповідного департаменту також принесли кілька екземплярів “скандальних” курток.

Як написала після зустрічі в Міноборони журналістка Тетяна Ніколаєнко, куртки “явно не літні”.

Міністерство оборони також погодилося допустити членів антикорупційної ради на склад, де зберігаються залишки курток, і надати інформацію, у які військові частини вони були передані, щоб почути відгуки військових, які їх носили.

Найближчим тижнем Громадська антикорупційна рада обіцяє оприлюднити свої висновки по ситуації з закупівлею та рекомендації, як покращити закупівлі МО, щоб уникнути подібних скандалів надалі.

Читайте також:
Зеленський прокоментував ймовірне звільнення Резнікова

Передісторія

25 серпня в інтернет-виданні “Українська правда” вийшов матеріал журналіста-розслідувача Михайла Ткача про закупівлю Міністерством оборони курток для ЗСУ у нібито турецької компанії “Vector avia hava araçlari”, засновником якої є українець Роман Плетньов.

Раніше видання ZN.UA написало, що ця компанія отримала від МОУ 30 мільйонів доларів за зимові куртки, а поставила літні за завищеною у декілька разів вартістю.

“У розпорядженні ZN.UA є пакет супровідних документів на одну з партій товару від Vector avia. Тут чудово видно, як 4900 курток загальною вартістю 142 тис. дол. перетворюються на 4900 курток за 421 тис. дол. Дорогою між турецькою й українською митницями куртки магічно перетворилися з «камуфляжних» на «зимові повітрозахисні» і на цьому перетворенні набрали державної ваги з 29 до 86 дол. за штуку”, – йшлося у статті.

Раніше народна депутатка від “Слуг народу”, голова Антикорупційного комітету ВР Анастасія Радіна повідомила по результати засідання комітету за участі голови ТСК з розслідування економічних злочинів Ярослава Железняка, голови Бюджетного комітету Роксолани Підласої та представників Комітету з питань оборони. Позицію МОУ на засіданні представляв заступник міністра Денис Шарапов (як зазначається в матеріалі Михайла Ткача для “УП”, “Шарапов – бізнес-партнер керівника офісу президента Андрія Єрмака”).

Одним із проміжних висновків Антикорупційного комітету стало підтвердження справжності документів щодо закупівлі літніх курток для ЗСУ, які на митниці “раптово стали зимовими й значно дорожчими”.

“Ціна на куртки виросла втричі при перетині українського кордону. Це підтвердив голова ТСК, продемонструвавши документ з електронної бази Туреччини, де фіксуються експортні інвойси. У справжньому турецькому інвойсі ця ж сама партія курток коштує утричі дешевше. Інвойс, яким Міноборони “пояснює” і прикриває цю закупівлю, НЕ відповідає вимогам Туреччини до оформлення і реєстрації інвойсу — тобто, містить ознаки підробки. У результаті на українському кордоні куртка стала утричі дорожчою за допомогою простого “папірця”. При цьому Міноборони не побачило нічого дивного у цьому “папірці”, – написала Радіна.

Як з’ясувала команда Михайла Ткача в матеріалі “УП”, одним із власників “турецької” компанії був також Олександр Касай – небіж нардепа від президентської фракції “Слуга народу” Геннадія Касая, який входить до парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

До обрання в парламент Касай був директором палацу спорту “Юність” Мотор Січі, президентом якої був нині підозрюваний у державній зраді В’ячеслав Богуслаєв. А його небіж Олександр донедавна був гандболістом клубу “Мотор” того самого Богуслаєва.

Як стверджується в матеріалі Ткача, Олександр Касай перестав був співвласником “турецької” фірми уже після того, як восени 2022 року українські правоохоронці відкрили провадження щодо “сумнівних” курток для ЗСУ.

Після виходу цього матеріалу депутатка ВР Радіна заявила, що готує з цього приводу звернення до Національного антикорупційного бюро України.

Читайте також:
Скандал із закупівлями в МОУ: міністр Резніков готовий до відставки, але поки підсилить антикорупційний напрямок

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна