“Не ідеалізуймо мавіки”: Резніков скептично висловився про цивільні БПЛА, які масово використовують на фронті

Міністр оборони Олексій Резніков закликав “не ідеалізувати” цивільні дрони Mavic і висловив сумнів у тому, що з їхнім ввезенням в Україну “все так погано”, як на те скаржаться волонтери.

Про це він сказав в інтерв’ю Lb.ua, опублікованому 30 грудня.

На запитання, чи може Міноборони посприяти спрощенню ввезення в Україну “мавіків”, які українська  служба експортного контролю вважає виробом подвійного призначення й вимагає велику кількість дозвільних документів (тоді як у ЄС та США ці дрони розглядають як цивільний виріб), Резніков відповів:

“Ми сьогодні обговорювали на нараді в уряді, з прем’єр-міністром, з міністром економіки – першим віцепрем’єр-міністром і міністром внутрішніх справ цю історію. Я вважаю, що для всього, що можна завезти сьогодні для перемоги, треба спрощувати регуляторні процедури. А якщо стоїть питання сумніву чи можливих зловживань, то, відповідно, правоохоронні органи мають за тим дивитися.

Але я чесно скажу, немає поняття “купа паперів”. Вони беруть, як правило, гарантійний лист від того військового підрозділу, куди нібито везуть, і за наявності цього гарантійного листа у них усе далі відбувається.

Я читав критичні пости з цього приводу. Але я зі своїм юридичним бекграундом знаю, що в кожної медалі є й інша сторона. Тому тут треба сісти й уважно подивитися, чи так все погано. До того ніхто не скаржився і везли, а тут раптом одна партія не приїхала і всі почали скаржитися. Таке бувало в історії. Тут треба провести якусь медіацію, можливо.

Але не ідеалізуймо “мавіки”. У мене в закупці “мавіків” немає, щоб ви розуміли. Військові не сприймають, наші генерали їх називають “весільні дрони”. Бо цими дронами знімають весілля. Те, що наші унікальні хлопці-креативники їх використовують для ведення, скажімо так, маленької окопної боротьби і знищення в тому числі ворогів, цьому – нашому креативу і винахідливості – аплодують.

“Мавік” живе добу-дві максимум, якщо його серйозно використовують. Але давайте без ілюзій: цей дрон не змінить ситуацію на полі бою. Нам потрібен дрон, який несе на собі навантаження не 300 грамів, а 30 кілограмів. Ну хоча б три [кілограми], розумієте? Який літає не на 5 кілометрів, а на 50 хоча б”, – наголосив Резніков.

Він також розповів, що в нього самого був “мавік” у мирні часи:

“Я його подарував хлопцям, не знаю, чи він “живий”. П’ять миль у нього відстань. Тому він не на озброєнні, його військові не замовляють”.

“Ми вміємо використовувати все, щоб перемогти. У нас навіть банка з огірками – теж зброя. Ну, чи з помідорами. Її теж можна на озброєння ставити”, – додав міністр, маючи на увазі відому історію перших місяців “великої війни”, коли жінка нібито збила ворожий дрон банкою з помідорами.

Читайте також:
Війна дронів: як працює аеророзвідка Маріупольської бригади

“Зоопарк” українських дронів у повітряній війні проти Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна