Батурин став першим містом на Чернігівщині, де нема церков “УПЦ МП”

Батурин став першим містом у Чернігівській області, де нема церков “московського патріархату”.

Про це повідомляє “Історична правда” з посиланням на журналіста Василя Чепурного.

За його словами, єпископ Чернігівський і Ніжинський Антоній Фірлей у співслужінні 11 священників Православної церкви України здійснив чин оновлення Воскресенського храму у Батурині, який донедавна належав до МП, але тепер користування ним МП було припинене власником – Національним заповідником “Гетьманська столиця” і храм перейшов до української церкви.

Також єпископ Антоній відслужив літію за гетьманами Дем’яном, двома Іванами, Пилипом та Кирилом.

“Воскресенська церква – є і символом українського вибору, який продемонстрував гетьман Розумовський. Будучи зреченим від булави і на схилі літ він приймає рішення навіки залишитися в Батурині. Бо добре знає, який вибір зробив Батурин перед лицем одвічного ворога – через 314 років такий самий український вибір гучно пролунав на увесь світ 25 лютого 2022 р. з острова Зміїний.

Розумовський будує храм-усипальницю не для того, щоб потішити свою гординю, а щоб таким чином звести хрест над могилами тисяч українців, вбитих московитами в Батурині в листопаді 1708 року.

Вклоняючись могилі Гетьмана ми вклоняємося і світлій пам’яті гетьманів Виговського, Юрія Хмельницького, Брюховецького, Ігнатовича, Самойловича, Мазепи, Орлика, Полуботка, могили яких на сьогодні є безвісти зниклими”, – коментують у Національному заповіднику “Гетьманська столиця”.

“Таким чином у Батурині діють три православні храми і всі вони, як і личить гетьманській столиці, належать до української Церкви!” – зазначив Чепурний.

Журналіст додав, що у заповіднику “Гетьманська столиця” уточнили, що фактично користування храмом МП було припинене у червні минулого року і через рік судів заповідник відстояв своє рішення та звільнив церкву Кирила Розумовського від кормиги московського патріархату.

Читайте також:
День і місія музеїв: як заповідник “Гетьманська столиця” розвиває Батуринську громаду

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна