Правоохоронці влаштували масові обшуки у військкоматах та ВЛК- корупція майже у всіх регіонах

Державне бюро розслідувань, поліція та прокурори проводять обшуки у військкоматах і військово-лікарських комісіях по всій території держави. Правоохоронці виявили масштабні корупційні схеми майже у всіх регіонах.

Про це 22 серпня повідомляють пресслужби ДБР, Нацполіції та Офісу Генпрокурора.

ДБР повідомило про проведення обшуків у низці військово-лікарських комісіях Вінницької, Черкаської та Київської областей. Слідчі дії проходять у межах розслідування кримінального провадження за фактами незаконного збагачення військовослужбовців, які займають керівні посади в обласних та районних центрах комплектування та соцпідтримки.

“Загалом встановлено 388 осіб відносно яких є сумніви щодо законності отримання ними постанов ВЛК про непридатність до військової служби. Вилучається медична документація, яка може підтвердити факти ухвалення протиправних рішень про непридатність до військової служби, особові справи тощо”, – підсумували в Бюро.

У ДБР зазначили, що перевірки відбуваються на виконання рішення РНБО. Порушені кримінальні провадження, у тому числі за ч. 5 ст. 426-1 КК України (перевищення військовою особою повноважень).

У Бюро також проінформували, що наприкінці минулого тижня в Одеській та Миколаївській областях, а також Херсонському та Бериславському районних військкоматах провели 15 обшуків. Заклади перевіряються на корупційні дії персоналу під час мобілізації, незаконне “звільнення” від мобілізації офіцерів запасу та інших військовозобов’язаних осіб.

“В ході попередніх перевірок вже виявлено непоодинокі факти зловживань воєнкомів та безпідставного зняття з військового обліку офіцерів запасу на підставі фіктивних довідок військово-лікарняних комісій. Наразі за результатами перевірок трьом посадовим особам військкоматів повідомлено про підозри”, – заявили правоохоронці.

Як писала “Новинарня” раніше, обшуки не оминули і всі МСЕК та ВЛК на Рівненщині. Правоохоронці знайшли документацію, яка свідчить про корупційну діяльність посадовців. За всіма викритими фактами розпочато кримінальні провадження.

14 серпня президент України Володимир Зеленський заявив, що у Збройних силах “багато проблем” через неякісну роботу військово-лікарських комісій (ВЛК). Він також повідомив, що з боку влади “вже готуються відповідні рішення”.

Читайте також:
Перевірка “воєнкомів”: ДБР вже розслідує понад 110 справ

Перед цим

Про невтішні результати перевірок віськкомів глава держави повідомляв ще в липні.

23 липня на Ставці головнокомандувача Зеленський дав термінове доручення створити комісію під керівництвом першого заступника міністра оборони України генерала Павлюка разом із правоохоронним блоком та разом із НАЗК для перевірки всіх воєнкомів в усіх регіонах України.

Це відбулось на тлі скандалу з одеським воєнкомом Євгеном Борисовим, у якого знайшли майно в Іспанії на мільйони доларів. 25 липня суд обрав Борисову запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 22 вересня з можливістю внесення застави у розмірі 150 мільйонів гривень.

17 серпня Володимир Зеленський підписав указ про звільнення всіх керівників обласних ТЦК і призначення на їхнє місце бойових офіцерів.

Читайте також:
У “Слузі народу” вимагають перевірити всіх військкомів після інформації про придбання сім’єю начальника Одеського ТЦК і СП розкішної вілли в Іспанії

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна