Суд арештував колишнього одеського військкома Борисова на 2 місяці. Застава – 150 млн

Суд обрав колишньому начальнику Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Євгену Борисову запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 22 вересня з можливістю внесення застави у розмірі 150 мільйонів гривень.

Таке рішення ухвалив на засіданні у вівторок, 25 липня, Печерський районний суд Києва, повідомляє “Суспільне“.

У разі внесення застави колишньому військкому заборонено виїжджати за межі Одеси, він також зобов’язаний здати документи, з’являтися на вимогу слідчого тощо.

Як повідомили під час судового засідання прокурори, з грудня 2022 року до грудня 2023 року Євген Борисов, отримавши медичну довідку для лікування, виїхав в Іспанію. Утім, за їхніми словами, підозрюваний не лікувався, а відпочивав.

У цей період у колишнього військкома з’явилося нерухоме майно, зокрема, в Іспанії, яке записане на його родичів. Тому сторона обвинувачення у суді просила найсуворіший запобіжний захід — тримання під вартою без права внесення застави.

Натомість адвокати це заперечили і назвали обвинувачення ексвійськкому необґрунтованим. Окрім того, за їхніми словами, підозру Борисову вручили з порушенням чинного законодавства.

Представники захисту також заявили, що майно, яке начебто придбала родина Борисова, мали задекларувати у 2024 році. Адвокати просили Печерський суд відпустити колишнього військкома Одеського обласного ТЦК на поруки або обрати запобіжний захід, який не передбачає арешту.

Передісторія

Журналісти-розслідувачі встановили, що родина начальника одеського обласного військкомату полковника Євгена Борисова під час повномасштабної війни придбала на іспанському узбережжі нерухомості та автівок на мільйони доларів.
Пізніше стало відомо, що стосовно Борисова провели службову перевірку, але підстав для відсторонення від посади не виявили.

Після цього президент Володимир Зеленський на засіданні Ставки доручив головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному звільнити військкома.

Проти нього на початку травня відкрили кримінальне провадження.

У червні Борисова звільнили з посади начальника Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, яку він обіймав дуже довгий час.

НАЗК склало обґрунтований висновок щодо незаконного збагачення Борисова на суму 188 мільйонів гривень.

Державне бюро розслідувань оголосило йому підозру, проте виявилося, що ексвійськком десь зник. Два дні тривали активні пошуки, і зрештою у результаті комплексних оперативно-слідчих заходів його затримали у Києві.

Борисова підозрюють:

  • у набутті особою, уповноваженою на виконання функцій держави активів, вартість яких більш ніж на шість тисяч п’ятсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує її законні доходи
  • у нез’явленні вчасно на службу без поважних причин військовослужбовцем, вчинене в умовах воєнного стану;
  • в ухиленні військовослужбовця від несення обов’язків військової служби шляхом обману, вчиненому в умовах воєнного стану.

Ексвоєнкому загрожує до 10 років позбавлення волі.

Читайте також:
У “Слузі народу” вимагають перевірити всіх військкомів після інформації про придбання сім’єю начальника Одеського ТЦК і СП розкішної вілли в Іспанії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна