Експрес-доставка “кабачків” в обмін на ФАБи, або Як живе і воює український Нью-Йорк

 

автор: Олена Максименко
з Донецької області
фото і відео автора / “Новинарня

У парку – фотозона з написом  “Я ❤️ Нью-Йорк”. Зараз тут немає натовпу туристів, охочих зробити селфі. Та й узагалі нікого немає. Поряд старі двоповерхові будинки, на яких закарбований рік створення – 1951. Це останній рік радянської доби, коли селище міського типу носило свою історичну назву. По тому воно було перейменоване в Новгородське – адже тривала “холодна війна”, і терпіти таку “наругу над почуттями” на мапі радянській владі було несила. У 2021-му Верховна Рада повернула селище історичну назву. “Монетизувати” її завадило повномасштабне вторгнення РФ.

Ще десять років тому фраза “українці захищають Нью-Йорк від наступів росіян” не викликала б нічого, крім когнітивного дисонансу. Сьогодні ж це буденні реалії. Оборону Нью-Йорка тримають воїни 24-ї “королівської” бригади ЗСУ. Маленьке селище Донеччини ще вирощує квіти і яблука під авіабомбами, лютує, ховає своїх, міняє вікна (знаючи, що нові не протримаються довго) і б’ється за життя. Як саме – бачила “Новинарня“.

Відео:

З німецьким походженням, американською назвою і українською душею

Назва Нью-Йорк походить від колонії німців-менонітів – протестантської спільноти, що осіла тут в середині ХІХ століття. Нью-Йорк біля Горлівки став центром семи німецьких колоній, а названий був переселенцями на честь американського тезки.

Тоді містечко процвітало – тут діяли училища, заводи, численні майстерні і підприємства, школи, церкви, банки, книгарні, млини (останній із них був знищений росіянами у травні 2022 року). Був готель, телеграф, аптеки. Була залізниця, що вела до Маріуполя, а отже, до моря.

У селищі Нью-Йорк Донецької області, літо 2023. Фото: Олена Максименко / “Новинарня

Процес з повернення історичної назви розпочався ще у 2016 зусиллями місцевої громади і завершився нещодавно – у 2021-му. Станом на той рік у селищі проживало 12 тисяч людей.

Зараз їх максимум тисяча. На око значно менше, аніж військових, що курсують на позашляховиках.

Читайте також:
Нью-Йорк, з якого видно Горлівку. Німецьке селище в “сірій зоні” показує себе і свою історію

По селищу прилітало й раніше, однак із виходом українських захисників із Бахмута в Нью-Йорку стало особливо гаряче – і це не про погоду. Прильоти тут щодня і щоночі, зокрема ФАБів – фугасних авіабомб.

Лише за 4 кілометри – окупована з 2014 року Горлівка, і летить переважно звідти. А віднедавна додався ще й Бахмутський напрямок.

Руйнування в селищі Нью-Йорк Донецької області, літо 2023. Фото: Олена Максименко / “Новинарня

Ще місяць тому більшість доріг до міста “ПТУРились”, однак зараз окупантів трохи відтіснили, тож проїзд став безпечнішим. Ями на дорогах, утворені “природнім” чином, доповнюються вирвами від “прильотів”. Більшість будинків скалічені осколками, однак попри це, подвір’я рясніють квітами.

Життя і смерть під ФАБами

За два дні до нашого приїзду росіяни скинули на смт Нью-Йорк чотири ФАБ-250, забравши життя чотирьох місцевих мешканців. Кожна бомба – вагою 250 кілограмів. Приходимо на руїни одного з будинків, знищеного внаслідок цієї атаки. Загинули чоловік і жінка. На линвах у дворі ще сохне їхня білизна, гілки яблуні згинаються до землі під вагою стиглих плодів. Поки знімаємо, на згарище приходить пес. Він заливається надривним гавкотом, намагаючись прогнати чужинців і захисти те, що колись було його домом. Сусідній будинок теж постраждав – там жили родичі загиблої родини, однак, на щастя, їх не було вдома. Їх ми зустрінемо трохи згодом.

У селищі Нью-Йорк Донецької області, літо 2023. Фото: Олена Максименко / “Новинарня

На руїнах іншого дому на тій самій вулиці ще танцюють язики полум’я. На дереві висить дерев’яна дитяча гойдалка. Дім поряд також знищений.

Поки ми фіксуємо злочин на камери, з-за вцілілої стіни до нас виходить жінка. Пані Ольга – донька власниці.

“Мама тут сиділа, – показує Ольга. – Зараз погано почувається. Вона ціла, упала, її присипало. Її “скорою” відвезли до мене, а потім ми її відправили”.

Мамі 81 рік, дочці – 62. Чоловік пані Ольги воює – його мобілізували до ЗСУ з перших днів повномасштабного вторгнення, адже він молодший за неї, йому ще нема 60.

Ольга, мешканка селища Нью-Йорк Донецької області, літо 2023. Фото: Олена Максименко / “Новинарня

Від чергової атаки постраждав і її дім, побиті стріха й вікна: “Он у мене все повідкривало, і в нас в усіх побите скло, пластикові вікна повиривало… А тут… Звичайно, чуємо вибухи. І сьогодні о пів на першу ночі чули теж. Це ж там на перехресті упало”.

Волонтери допомагають Ользі продуктами й матеріалами – тією ж клейонкою, якою можна затягнути дірки в даху.

На питання, чи вони не думали виїхати, Ольга приречено відказує: “Куди?.. – і пояснює, що в першу чергу люди не хочуть лишати своїх літніх родичів: – У нас ще одна жінка 84 років, на іншій вулиці живе. Вони теж не виїжджають, вони старі. Всі дожити хочуть, тому що розуміють: поїхати з батьківщини — це значить там (на новому місці – “Н”) довго не протягнеш”.

Крім того, для невиїзду важить економічний фактор: “У кого є за що виїжджати, ті виїжджають. А як у людей пенсії маленькі, вони розуміють, що як квартири там знімати – не зможеш оплатити. Просто-напросто”.

Руйнування в селищі Нью-Йорк Донецької області, літо 2023. Фото: Олена Максименко / “Новинарня

Ще одне подружжя, яке втратило дім, ми зустрічаємо в центрі селища, біля крамниці. Вони саме збираються на похорон до родичів, які загинули від прильоту. Люди в розпачі від того, що сталося, і не уявляють, як житимуть далі. Від коментарів під запис відмовляються, бо “я вже один раз дав журналістам інтерв’ю, а вони все перекрутили”. У кращі часи жінка працювала вихователькою в дитячому садку, чоловік таксував.

У центрі Нью-Йорка – кілька крамниць, де можна купити каву й морозиво. Годинник, стрілки якого застигли у іншому часі. Більшість місцевих пересуваються на стареньких велосипедах – можливо, це “тренд”, який наразі єднає український Нью-Йорк з американським.

Наслідок бомбового удару РФ – згарище в селищі Нью-Йорк Донецької області, літо 2023. Фото: Олена Максименко / “Новинарня

На людей із камерами реагують вороже – жінка на велосипеді виливає на журналіста ціле відро люті, довго волаючи на високих нотах: “Скільки можна знімати?!”. Ніби це медійники власними руками знищують селище, а не російські війська.

Читайте також:
Млин на “нулі”. Мешканці Новгородського рятують унікальну німецьку споруду біля лінії фронту

Через дев’ять днів після нашого від’їзду росіяни скинуть на Нью-Йорк ще чотири авіабомби ФАБ за раз, причому вже 500-кілограмові. Будуть зруйновані школа-інтернат і 46 будинків на п’яти вулицях – Кооперативній, Залізній, Заводській, Гужви та Береговій. Але загиблих і поранених від цього прильоту не буде. Як скаже начальник Донецької ОВА Кириленко – завдяки тому, що більшість мирних жителів Нью-Йорка все-таки вже виїхали звідти.

“Королівська” бригада проти російської авіації

На захисті українського Нью-Йорка стоять бійці 24-ї механізованої бригади ЗСУ імені короля Данила. В околицях смт по ворогу працюють “королівські” міномети різних калібрів – 120-го, 82-го і геть “портативний” варіант 60-го калібру.

Смт Нью-Йорк на мапі DeepState, середина серпня 2023

Найбільше на позиції мінометників львівської бригади нам радий пес Топік. Він також травмований війною – тягне задню лапу, однак це не заважає йому горнутися до гостей.

“Прийшов! Він у нас жив раніше на старій позиції, – коментує пса мінометник із позивним “Міньок”. – Ми переїхали на іншу позицію, але він нас знайшов. Вночі, як хтось іде, собака зразу дає знати!”

Міньок у цивільному житті працював на будівництві. На його броніку – шеврон-вишиванка. Це оберіг, подарований побратимом.

Військовослужбовець 24 омбр імені Короля Данила позивний “Міньок” на позиції в районі селища Нью-Йорк Донецької області, літо 2023. Фото: Олена Максименко / “Новинарня

Військові “24-ки”розповідають: противник тут регулярно робить спроби прориву. Однак це не відвертий штурм, а радше промацувння нашої лінії оборони на міцність. А вона в районі Нью-Йорка незмінна ще з часів АТО.

“Десь скупчення якесь йде, якась техніка – і доводиться працювати, – коментує мінометник Міньок. – Вони щось пробують, але в них не дуже це виходить. Завдяки нашим розрахункам, а ще дружнім розрахункам [мінометів та артилерії] ми їх стримуємо”.

“Тренд сезону” на цих теренах – інтенсивна робота ворожої авіації.

“Спочатку вони своєю “артою” працюють і авіацією. І по позиціях на “нулі” так само: стараються спочатку відпрацьовувати авіацію, а тоді вже пробують своєю піхотою йти”, – коментує мінометник 24 омбр.

Топік і Міньок на позиції в районі селища Нью-Йорк Донецької області, літо 2023. Фото: Олена Максименко / “Новинарня

За його словами, схоже на те, що противник зараз відпрацьовує нову тактику: “Як було в Бахмуті, в Соледарі, то вони (росіяни) здебільшого старалися невеликими групами піхоти висуватись. Там не було такого, що авіація працювала”.

Читайте також:
Російська авіація рівняє Нью-Йорк із землею. 24-та бригада тримає лінію фронту. ВІДЕО

Військовий із позивним “Бурий” додає: “Буває щось поодиноке, схоже на якісь прориви [піхоти росіян], але це ми не вважаємо це за прориви. Тобто здебільшого продовжується робота нашої артилерії, рівня рот, переважно мінометними розрахунками і крупнокаліберними кулеметами. Так, в принципі, працюємо на виявлення”.

Військовослужбовець 24 омбр імені Короля Данила позивний “Бурий” на позиції в районі селища Нью-Йорк Донецької області, літо 2023. Фото: Олена Максименко / “Новинарня

Іноді й нам доводиться вдаватися до провокацій, аби виявити ворожі позиції, визнає солдат. А іноді це робить ворог.

“Вони можуть робити якісь вилазки, – говорить Бурий. – Тобто вилізти трохи вперед і обстріляти одну з “СПшок” (спостережних пунктів – “Н”) автоматними або кулеметними чергами. Але це просто провокація, щоб виявити наші вогневі позиції”.

“Ворог зараз дуже активно окопується, тож їхній рельєф, можна сказати, міняється кожен день. Вони укріплюють свої позиції, копають нові траншеї, роблять на них бетонні перекриття. Тобто надіються втриматися тут якомога довше. Ми стараємося їхні надії розбивати”, – всміхається Бурий, коментуючи події в районі Нью-Йорка і Горлівки.

Військовослужбовці 24 омбр імені Короля Данила на позиції в районі селища Нью-Йорк Донецької області, літо 2023. Фото: Олена Максименко / “Новинарня

Нещодавно військові з іншої бригади “приземлили” у цих краях ворожий гелікоптер. А ось для протидії літакам росіян критично необхідні обіцяні Заходом F-16. Адже рашистській авіації для атаки не потрібно навіть перетинати лінію розмежування – ворог може наносити удари зі значної відстані.

Як Петро П’яточкін міни рахував

Неподалік чути глухе гупання та стрілкотню чогось дрібнішого. Міномет сьогодні ще не був задіяний. Однак невдовзі у рацію надходять дані про виявлену ціль, по якій потрібно відпрацювати.

Військовослужбовець 24 омбр імені Короля Данила Петро із мінами в районі селища Нью-Йорк Донецької області, літо 2023. Фото: Олена Максименко / “Новинарня

Петро іде готувати “кабачки” – так називають мінометні міни. За словами бійця, від затребуваної дальності роботи залежить кількість “порохів” – спеціальних кілець, які вдягають на хвостовик міни. Зараз іде команда на два порохи.

“Це є вишибний, – показує він деталь, подібну до мисливського патрона. – Він вставляється ось сюди, в міну, забивається, тут уже закручується. Це підривник. Я не те щоб великий експерт, я з “гражданки”. Але чогось таки навчився за рік”, – пояснює мінометник.

Читайте також:
“Тепер під Горлівкою ініціатива на нашому боці”. Навіщо Тренер 24-ї бригади зважує міни перед пострілом. ВІДЕО

У підрозділі в Петра позивний “П’яточкін”, також його знають як блогера “МС Петю”.

Чим займався в цивільному житті? “Не повірите. Реп читав.

Спортом займався. І шоуменом був. Тамадою. І сценаристом. Цитати писав. У мене там була цитата: “Я живий, я сильний”. Коли є можливість зайти в інтернет, щоб написати людям цитати, я людей мотивую, і військових теж. У мене дядько священик і мої брати священики. Я з родини священиків”,- розповідає Петро.

Військовослужбовець 24 омбр імені Короля Данила Петро переносить міни на позиції в районі селища Нью-Йорк Донецької області, літо 2023. Фото: Олена Максименко / “Новинарня

На його переконання, на війні без віри ніяк: “Якщо ти не молишся, важко виходити на бойове чергування. Тому що страх, і не знаєш, що тебе чекає. А ми мотивовані люди”.

Його міномет скромний, однак легкий і швидко збирається. Максимальна досяжність для “кабачків” сягає 2 кілометрів. Хлопці запевняють: на цій ділянці більше й не треба.

Міномет готують, підкручують по заданих координатах, і це схоже на налаштування музичного інструмента.

П’яточкін складає міни у звичайну базарну сумку і несе її вузькою стежкою до міномета. Ззовні скидається на реальну торбу кабачків.

Військовослужбовці 24 омбр імені Короля Данила із мінометом на позиції в районі селища Нью-Йорк Донецької області, літо 2023. Фото: Олена Максименко / “Новинарня

Усе готове. Бурий пояснює: “Зараз чекаємо “пташку”, виліт дрона, для того, щоб він скоригував роботу по одній із позицій ворожого АГС (автоматичний гранатомет станковий – “Н”). Спостерігали рух, попередньо, з того району [на позиції росіян] були виходи АГС. Здогадно, то місце перебування розрахунку”.

Нарешті координати цілі надходять.

Короткі переговори по рації: “***, я Міньок. 736, 35, 33. Як прийняв? Прийом”. – “Плюс-плюс”.

Наш Міньок керує “оркестром”. Біля міномета двоє – “Єнот” і “Сем”. Вони також мобілізовані, воюють трохи більше року. Коли все готово, лунає команда “постріл”. Один із хлопців закидає “кабачок” у ствол і швидко відвертається, затуляючи вуха руками. З незвички “вихід” трохи глушить.

Військовослужбовці 24 омбр імені Короля Данила позивні “Єнот”, Петро і “Сем” на позиції в районі селища Нью-Йорк Донецької області, літо 2023. Фото: Олена Максименко / “Новинарня

Зрештою всі “овочі” з торби доставлені “споживачам”.

Міномет маскують із максимальною швидкістю та відходять. Адже “виходи” могли зафіксувати ворожі “пташки”, і в будь-який момент сюди може прилетіти “отвєтка”.

Бурий запевняє – снаряди влучили в ціль: “Так, так, так. Прямо по укриттях. Ну, там будинок із підвалом, тому за втрати я не скажу. Але влучання було, і я думаю, їм трошки неприємно. Якби не наші “пташки”, я вам скажу, робота зовсім інакша. Це було б набагато довше, набагато важче – як у радянські часи”.

Дрон мінометників 24 омбр імені Короля Данила на позиції в районі селища Нью-Йорк Донецької області, літо 2023. Фото: Олена Максименко / “Новинарня

“Дрони – це наші другі очі”, – підтверджує Міньок. Особлива потреба – у дронах із камерами нічного бачення.

За словами мінометника, іноді в очікуванні цілі можна просидіти цілий день, а інколи – 20 хвилин.

27-річний Сем – помічник навідника. У цивільному житті працював в автосервісі. До військкомату пішов сам, коли почалася “велика війна”.

Сем зізнається: досі відчуває адреналін перед кожним пострілом. Перш ніж потрапити сюди, воював біля селища Берхівка в районі Бахмута.

Військовослужбовець 24 омбр імені Короля Данила позивний “Сем” на позиції в районі селища Нью-Йорк Донецької області, літо 2023. Фото: Олена Максименко / “Новинарня

“Противник вже наближався до нас, – згадує він. – І ми вже старалися, вже тримали позицію, до послєдку. І заїхала піхота, там вже хлопці заїхали, штурмував, і вони вже вбивали. Ми вже потім знайшли другу позицію і почали з мінометів гатити по москалях”.

Робота цих мінометників носить радше оборонний, ніж наступальний характер.

“Стараємося прикривати наших хлопців, щоб не долізли москалі. І нам дають координати, і ми стараємося так, щоб полегшити роботу піхоті, – пояснює хлопець. – Стараємося дати їм звіздячок, щоб вони верталися назад додому…”

* * *

Фотогалерея – руйнування у Нью-Йорку та захисники селища з 24 омбр (гортайте):

24 омбр ЗСУ - Нью-Йорк - літо 2023 - дрон БПЛА мавік розібраний смт Нью-Йорк Донецька область - руїни - літо 2023_собака смт Нью-Йорк Донецька область - руїни - літо 2023_діти гойдалка смт Нью-Йорк Донецька область - руїни - літо 2023_вікно смт Нью-Йорк Донецька область - руїни - літо 2023_12 смт Нью-Йорк Донецька область - руїни - літо 2023_10 смт Нью-Йорк Донецька область - руїни - літо 2023_8 смт Нью-Йорк Донецька область - руїни - літо 2023_7 смт Нью-Йорк Донецька область - руїни - літо 2023_6 смт Нью-Йорк Донецька область - руїни - літо 2023_5 смт Нью-Йорк Донецька область - руїни - літо 2023_4 смт Нью-Йорк Донецька область - руїни - літо 2023_3 смт Нью-Йорк - руїни - літо 2023_11 смт Нью-Йорк - руїни - літо 2023_2 смт Нью-Йорк - руїни - літо 2023 24 омбр ЗСУ - Нью-Йорк - літо 2023- маскування 24 омбр ЗСУ - Нью-Йорк - літо 2023 - мінометники 24 омбр - Нью-Йорк - Топік і Бурий 24 омбр - Нью-Йорк - Петро_3 24 омбр - Нью-Йорк - Петро_1 24 омбр - Нью-Йорк - Петро 24 омбр - Нью-Йорк - Міньок_1 24 омбр - Нью-Йорк - Бурий_2 24 омбр - Нью-Йорк - Бурий
<
>
Військовослужбовець 24 омбр імені Короля Данила Петро із мінами в районі селища Нью-Йорк Донецької області, літо 2023. Фото: Олена Максименко / "Новинарня"

На КСП нам показують “збиту пташку” – результат дії ворожого РЕБу.

“Наш 30-й “Матрасік”, – із жалем кажуть хлопці про дрон Matrix . – Добре попрацював. І от такі наслідки. Небагато прожив, трошки більше місяця. Ну, достатньо для нього…”

Відновленню “матрас” не підлягає. У кращому випадку, стане “донором” – окремі запчастини стануть в нагоді для менш побитих дронів.

Читайте також:
Горлівський напрямок: 24-та бригада з FPV-дронів ефектно палить росіян, які причаїлися на териконах. ВІДЕО

Проєкт реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.