Над Україною пролетів пасажирський літак із Норвегії, попри закритий авіапростір

Норвезький чартерний літак з пасажирами, які прямували до Туреччини, пролетів над Україною, ігноруючи безпольотну зону, запроваджену через війну.

Про це, як передає “Європейська правда“, повідомила норвезька телерадіокомпанія NRK.

Авіакомпанія BBN Airlines підтвердила, що такий інцидент відбувся в липні.

25 липня цього року літак Airbus A320-200, що належить авіакомпанії BBN Airlines, прямував до Анталії через Україну. Лайнер місткістю на 180 пасажирів був зафрахтований з екіпажем турецькою авіакомпанією Freebird Airlines. Компанія, яка виконує чартерні рейси до Туреччини, була відповідальним оператором за політ.

Чартерний літак вилетів з аеропорту Осло Гардермуен о 22:08 за норвезьким часом.

Шторм, що насувався на початковий маршрут польоту, змусив екіпаж розглянути альтернативний маршрут.

Після приблизно двох годин у повітрі, близько опівночі за норвезьким часом, капітан змінив маршрут, підтверджують у BBN Airlines.

У самій компанії на словах не кажуть, що летіли через Україну. Але сервіс Flightradar24 зафіксував цей рейс. Із його даних видно, що чартерний літак вилетів із північно-східної частини Угорщини в зону заборони польотів в охопленій війною Україні. Після заходу на південний захід України літак тривалий час перебував у зоні заборони польотів, перш зайшов до Сучавського повіту Румунії.

BBN Airlines повідомила, що вони розпочали внутрішнє розслідування після інциденту.

Ларс Педер Хага, призначений на посаду в норвезькій школі ВПС, підкреслює, що зона заборони польотів над Україною існує з поважних причин.

“Потенційно небезпечно літати в зоні бойових дій, де є системи протиповітряної оборони, які досягають висот, на яких зазвичай літають пасажирські літаки, і де можуть бути літаки та інші літальні апарати, які не передають своє місцезнаходження”, – зазначив він.

Але Хага вважає, що реальна небезпека того, що літак буде збитий, ймовірно, була невеликою.

На його думку, вкрай малоймовірно, що пасажирський літак міг бути збитий російськими балістичними ракетами. Він порівнює цю ймовірність із влучанням у “голку в копиці сіна”.

Тому найнебезпечнішим сценарієм було б те, що літак міг бути сприйнятий українською протиповітряною обороною як ворожа ціль.

Але Хага вказує, що українці, ймовірно, знають про те, що повітряний простір на захід від них інтенсивно використовується і що вони мають процедури, які дозволяють уникнути помилкового збиття пасажирських літаків.

“Українська система контролю і попередження та протиповітряна оборона, за загальним визнанням, могли б розпізнати літак як пасажирський, виходячи з висоти, напрямку і сигналу транспондера”, – сказав експерт.

Як відомо, у червні літак компанії Enter Air, що прямував рейсом із Польщі до Туреччини, також на кілька хвилин зайшов у повітряний простір України.

Читайте також:
Ryanair розглядає можливість відновлення деяких польотів в Україну до кінця 2023 року

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна