Суди у справах Майдану 17-21 липня: є вирок “беркуту”, але сплив строк давності

Голосіївський суд виніс вирок колишньому “беркутівцю” Дмитру Панченку у справі щодо незаконного затримання на Грушевського у 2014 році – винен. Але суд звільнив Панченка від покарання у зв’язку з закінченням строків давності.

Триває допит потерпілих у справі ексзаступника начальника УМВС Києва начальника кримінальної міліції Олександра Кравченка по подіях нападу на автомайданівців 23 січня 2014 року на вулиці Щорса. Також продовжується допит свідків обвинувачення у справі колишнього командира львівського “Беркута” Ростислава Пацеляка.

Справу Дмитра Садовника, колишнього командира роти спецпризначення київського “Беркута”, щодо розгону Майдану 30 листопада 2013 року розглядатиме Дарницький суд.

Адвокатська дорадча група підготувала #ПідсумкиТижня в судових справах Майдану №29 – за 17- 21 липня  2023 року.

Із 29 призначених засідань результативним були 18 (у 17 судових процесах). Прогрес спостерігався у 17 процесах.

Причини скасування засідань: неявка захисників, відпустка чи хвороба судді, хвороба чи відрядження обвинувачених.

17 липня

#СправаПанченка — Голосіївський райсуд Києва виніс вирок екс-“беркутівцю” Дмитру Панченку у справі щодо незаконного затримання Антона Кудінова на вулиці Грушевського у 2014 році. Суд визнав “беркутівця” винуватим. Але звільнив його від покарання у зв’язку з закінченням строків давності.

Нагадаємо, співробітник дніпровського “Беркута” Дмитро Панченко був обвинувачений у тому, що після затримання Антона Кудінова в ніч проти 21 січня 2014 року на Грушевського, з метою незаконного перешкоджання подальшої участі Кудінова у мирних зібраннях надав слідчому неправдиві показання про те, що затриманий брав активну участь у масових заворушеннях. Через це Кудінову повідомили про підозру за ч. 2 ст. 294 КК України (масові заворушення), а суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Кудінов тоді на Грушевського із саморобним білим прапором пішов до солдатів із внутрішніх військ на перемовини. Але бійці “Беркута” скрутили його, кинули в автозак на пів доби, а потім відвезли у відділок міліції.

Читайте детальніше.

💼 Події Грушевського | Заручники

 

#СправаЗадніпряного  — Солом’янський райсуд Києва завершив підготовче засідання та призначив до судового розгляду справу колишнього прокурора прокуратури Києва Володимира Задніпряного.

💼 Події Грушевського | Заручники 

 

#СправаСадовника — Дарницький райсуд Києва буде розглядати справу Дмитра Садовника, колишнього командира роти спецпризначення київського “Беркута”, який обвинувачується у перевищенні службових повноважень та перешкоджанні мирним зібранням 30.11.2013. Відповідне рішення прийняв Київський апеляційний суд.

4 липня, під час підготовчого провадження, Дарницький суд вирішив звернутись до апеляційної інстанції для визначення підсудності справи.

💼 Розгін Майдану 30 листопада 2013

 

#СправаКравченка — Бориспільський суд допитував Микиту Горського – потерпілого під час нападу та затримання активістів на вулиці Щорса в Києві 23 січня 2014 року. Допит завершити не вдалось. Захисник обвинуваченого попросив час на підготовку до допиту потерпілого. Тому він продовжиться в наступному засіданні.

Трансляція засідання

Нагадаємо, ексзаступник начальника УМВС Києва начальник кримінальної міліції Олександр Кравченко обвинувачується в організації та координації нападу та затримання активістів на вулиці Щорса 23 січня 2014 року.

💼 Напад на автомайданівців 23.01.2014 на вулиці Щорса 

 

#СправаБондаряТовкачаСкоробогачаМохоня — Через перебування на лікарняному двох обвинувачених не відбулось засідання у Шевченківському суді у справі чотирьох “беркутівців” щодо розгону Майдану.

Юрій Товкач, Артур Скоробогач, Олег Бондар і Володимир Мохонь обвинувачуються у незаконному перешкоджанні мирних зібрань та перевищенні влади та службових повноважень під час розгону Майдану 30 листопада 2013 року.

💼 Події розгону Майдану 30 листопада 2013  

 

#СправаБібіка — Через зайнятість судді в іншому процесі Печерський суд не зміг провести засідання у справі Леоніда Бібіка, якого обвинувачують у смертельному наїзді автомобілем на майданівця Сергія Дідича у Кріпосному провулку 18 лютого 2014 року.

💼 Мирна хода 18 лютого 2014 | Загибель Сергія Дідича у Кріпосному провулку 

 

Володимир Сівкович. Фото: Фокус

#СправаСівковича — Прокуратура заявила відвід судді Солом’янського райсуду Києва у справі Володимира Сівковича, ексзаступника секретаря РНБО України. Він обвинувачується у тому, що за попередньою змовою з головою КМДА Поповим підбурив та сприяв начальнику ГУМВС України в Києві Коряку в незаконному перешкоджанні проведенню мітингу громадянами, які перебували о 4-й годині ранку 30 листопада 2013 року на Майдані Незалежності в м. Києві. Суд задовольнив відвід.
Сівкович ховається в Росії.

💼 Події розгону Майдану 30 листопада 2013

Читайте також:
Ексзаступника секретаря РНБО Сівковича судитимуть за розгін студентського Майдану

18 липня

#СправаПацеляка —  Святошинський суд продовжив допит свідків обвинувачення у справі колишнього командира львівського “Беркута” Ростислава Пацеляка.

Трансляція засідання

💼 18 лютого 2014, Кріпосний провулок, мирна хода 

 

#СправаЗахарченкоРибченка — Черкаський районний суд продовжив дослідження доказів у справі.

Нагадаємо, заступник керівника Смілянської міськрайонної прокуратури Наталія Захарченко, в.о. заступника начальника слідчого відділення Смілянського міськвідділу Олександр Шевченко, слідчі Олександр Рибченко, Олег Пашковський, Максим Добрянський та Людмила Лихолай обвинувачуються у перешкоджанні мирним зібранням, притягненні до кримінальної відповідальності та завідомо незаконному триманні під вартою завідомо невинних громадян, затриманих під час силового розгону мирного протесту в Черкасах в ніч з 23 на 24 січня 2014 року

💼 Події побиття протестувальників перед Черкаською ОДА 23 січня 2014. Переслідування активістів 

 

#СправаБуджерака — У Черкаському апеляційному суді не відбулось засідання у справі раніше виправданого колишнього прокурора Черкас Михайла Буджерака.

Нагадаємо, Черкаський апеляційний суд розглядає скаргу прокурора на відмову суду першої інстанції переглянути судове рішення за нововиявленими обставинами щодо раніше виправданого колишнього прокурора Черкас Михайла Буджерака. Його обвинувачували у зловживанні службовим становищем та притягненні завідомо невинних осіб до кримінальної відповідальності.

💼 Події побиття протестувальників перед Черкаською ОДА 23 січня 2014. Переслідування активістів

19 липня

#СправаКозачишинаБетлія — Дніпровський райсуд Києва допитав свідка у справі “беркутівців” Вадима Бетлія та Олега Козачишина, які обвинувачуються у перевищенні службових повноважень, перешкоджанні мирним зібранням та службовому підробленні (фальсифікуванні рапортів).

💼 Розгін Майдану 30 листопада 2013 

 

#СправаКостенкаГебанаПогребного  —  Шевченківський райсуд Києва продовжив дослідження письмових доказів у справі тітушок Сергія Костенка, Олега Гебана та Геннадія Погребного.

💼 Напад тітушок на протестувальників 18.02.2014 на перехресті вулиць Великої Житомирської та Володимирської. 8 поранених 

 

#СправаХруляМузики — Через відрядження обвинуваченого у Шевченківському райсуді Києва не відбулись засідання у справі беркутівців Віталія Хруля та Дмитра Музики.

💼 Розгін Майдану 30 листопада 2013 

 

#СправаПацеляка —  Святошинський суд продовжив допит свідків обвинувачення у справі колишнього командира львівського “Беркута” Ростислава Пацеляка.

Трансляція засідання

💼 18 лютого 2014, Кріпосний провулок, мирна хода 

 

#СправаМарченка  — Через неявку захисника у Деснянському райсуді Києва зірвалося засідання у справі ексзаступника командира кримського “Беркута” – начальника штабу Сергія Марченка.

💼 Штурм Майдану 11 грудня 2013 💼 Державна зрада 

 

#СправаЛісунова — У Дніпровському райсуді прокурор заявив відвід головуючому судді у справі колишнього заступника прокурора Дніпровського району Києва Сергія Лісунова. Відвід задовольнили.

💼 Події 18 лютого 2014. Переслідування учасників протесту ▪️ Розгляд заяви про відвід судді Левко

20 липня

#СправаЛіпандіна — У Соснівському районному суді Черкас не відбулось підготовче засідання у справі колишнього начальника УМВС Черкаської області Володимира Ліпандіна.

💼 Події побиття протестувальників перед Черкаською ОДА 23 січня 2014. Переслідування активістів

 

#СправаДобровольськогоПерешкоджанняПротесту — Святошинський суд допитав свідка у справі командира першої роти київського беркута Михайла Добровольського.

Добровольський обвинувачується у перевищенні влади 10 січня 2014 року і спричинення тілесних ушкоджень 10 учасникам акції протесту біля Києво-Святошинського районного суду Київської області, незаконному перешкоджанні проведенню зборів, мітингів, а також перешкоджанні законній діяльності журналіста – фотокореспондента редакції інтернет-видання ЛБ.ua Максима Левіна.

💼 Перешкоджання акції протесту біля Києво-Святошинського районного суду 10.01.2014

 

#СправаБондаряТовкачаСкоробогачаМохоня — Через перебування на лікарняному двох обвинувачених не відбулось засідання у Шевченківському суді у справі чотирьох “беркутівців” щодо розгону Майдану.

💼 Події розгону Майдану 30 листопада 2013  

 

#СправаШадрова — Прокурор заявив відвід судді Чайці, яку Суд нещодавно призначив в колегію на місце судді Щебуняєвої (пішла у відставку). Відвід мотивований тим, що вона була помічником судді Аблова і на її робочому місці проводилися обшуки у провадженні щодо суддів ОАСК, де прокурор також є в складі групи прокурорів. Представник потерпілих підтримав заяву прокурора.

Шевченківський райсуд Києва задовольнив відвід та передав справу на авторозподіл для визначення іншого головуючого.

💼 Протидія тітушок протестним акціям 

 

#СправаЛукаша — У новій справі по обвинувачення командира батальйону харківського “Беркута” Владислава Лукаша Солом`янський суд розглядав заяви про самовідводи суддів колегії. Пізніше самовідводи задовольнили.

💼 18 лютого 2014, Кріпосний провулок, мирна хода 

 

#ВидачаЗброїТітушкам (#СправаЗаворотного ) — Шевченківський райсуд продовжив розгляд справи експрацівників міліції Романа Калетного, Михайла Діхтяра та Віталія Степанчука, які обвинувачуються у передачі Ростиславу Заворотному для “тітушок” понад 600 одиниць автоматичної вогнепальної зброї та більше 160 тис. набоїв до неї.

💼 20 лютого 2014, видача вогнепальної зброї тітушкам зі складу МВС 

 

21 липня

#СправаМисливогоНовотного  — Білоцерківський суд продовжує розгляд справи Івана Новотного та Сергія Мисливого. Вони обвинувачуються у викраденні і катуванні майданівців Юрія Вербицького та Ігоря Луценка, участі у злочинній організації та перешкоджанні мирним зібранням. Окремо Мисливому інкримінується вбивство Юрія Вербицького; використання та підбурювання до підробки паспорта громадянина України.

💼 Викрадення і вбивство Юрія Вербицького, викрадення Ігоря Луценка 

 

#СправаМариненкаДидюка — Шевченківський суд досліджував відео синхронізацію подій у справі “беркутівців” Олега Мариненка, Андрія Дидюка, Миколи Тягнирядна, Юрія Шевченка та Євгена Антонова. –

💼 Розгін Майдану 30 листопада 2013. 💼 Побиття на Банковій 1 грудня 2013

 

#СправаДеревянкінаШепеля — Шевченківський райсуд закінчив дослідження письмових доказів сторони обвинувачення у справі “беркутівців” Вадима Шепеля та Дмитра Дерев’янкіна.

💼 Розгін Майдану 30 листопада 2013

 

#СправаМисливого — Білоцерківський міськрайонний суд продовжив запобіжний захід у вигляді тримання під вартою Сергія Мисливого у справі по обвинуваченню в організації викрадення Юрія Вербицького та Ігоря Луценка з Олександрівської лікарні.

💼 Викрадення і вбивство Юрія Вербицького, викрадення Ігоря Луценка

Читайте також:
Суди у справах Майдану за 10-14 липня 2023: м’який вирок “беркуту”, сильний – двом “тітушкам”

 


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.