ДБР завершило розслідування вбивства “майданівця” Вербицького

 

Слідчі ДБР завершили досудове розслідування стосовно двох осіб, які в січні 2014 року викрали активістів Майдану Ігоря Луценка і Юрія Вербицького та вбили Вербицького.

Про це в суботу, 22 серпня, повідомила пресслужба Державного бюро розслідувань.

Двоє чоловіків підозрюються у незаконному позбавленні волі або викраденні людини, вчиненому організованою групою (ст. 146); створенні, керівництві злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участі у ній (ч.1 ст. 255); незаконному перешкоджанні організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій (ч, ст. 340) Кримінального кодексу України. Один із фігурантів також підозрюється в умисному вбивстві викраденої людини, за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 115); катуванні, за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 127); підробленні документів та їх використанні (4 ст. 358) та службовому підробленні (ч. 1 ст. 366) Кримінального кодексу України.

Зазначається, що у зв’язку з використанням підробленого паспорта та використанням завідомо підроблених офіційних документів підозрюваний понад 5 років переховувався від органу досудового розслідування.

Наразі підозрювані перебувають під вартою, їм надано доступ до матеріалів досудового розслідування.

Після завершення ознайомлення сторін з матеріалами кримінального провадження обвинувальний акт буде спрямовано до суду.

Як відомо, 21 січня 2014 року активістів Майдану Ігоря Луценка та Юрія Вербицького викрали з Олександрівської лікарні та вивезли з Києва у Бориспільський район. Після тортур їх залишили в лісі. Вербицький від отриманих травм та переохолодження помер. 22 січня 2014 року його тіло виявили у лісі під селом Гнідин. Луценко – вижив.
У справі про цей злочин на лаві підсудних перебуває організатор “тітушок” Олександр Волков, якого в липні 2017 року взяли під варту. За даними прокуратури, Волков контактував із безпосереднім керівником (організатором і координатором) викрадення – Неживовим.
Під час одного з контактів Волков перебував в офісі “спиртового короля” Олексія Чеботарьова “Чеби”, якого правоохоронці підозрюють в організації та координації дій “тітушок”.
Також підозрюваними у справі про викрадення активістів є Сергій Мисливий та Іван Новотний – їх затримали у березні 2020 року й утримують під вартою.

Читайте також:
ДБР оголосило ще одну підозру учаснику викрадення й катування Вербицького та Луценка

В Україні заснували відзнаку для молодих науковців ім. Героя Небесної Сотні Юрія Вербицького

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна