ППО в Москві “подавила” ударні дрони так, що вони уразили групу міністерств РФ, розлетілися документи

У діловому кварталі Москви, який потрапив під удар безпілотників у ніч проти 30 липня, розташовуються принаймні три російські міністерства. Через руйнування офісних будівель відомчі документи розлетілися по місту.

Про це вранці в неділю, 30 липня, повідомляють російські телеграм-канали.

“Вибуховою хвилею з офісу “Москва-сіті” винесло документацію міністерства цифрового розвитку, яке знаходиться у комплексі “IQ-квартал”, – пише канал “Остророжно, Москва”, поширюючи фото й відео.

У міністерстві оборони Російської Федерації вранці заявили, що Москву нібито атакували три українські безпілотники.

При цьому російське командування заявляє, що один дрон нібито знищили сили ППО над територією Одинцовського району Московської області, а ще два були придушені засобами РЕБ, після чого вони “впали” на території комплексу нежитлових будівель “Москва-сіті”, втративши управління.

Російські ЗМІ повідомляють, що буцімто є один постраждалий.

Як відомо, в постраждалій вежі “Москва-сіті” розміщені відразу три російських міністерства – мінекономрозвитку, мінпромторг, мінкомзв’язку РФ.

Вибухом пошкоджені фасади на двох офісних хмарочосах, людей евакуювали, зруйновано частину двох поверхів цього центру. За даними ТАСС, “стався хлопок” у будівлі “IQ-кварталу”, розташованого в “Москва-Сіті”.

“Унаслідок вибуху на рівні 5-6-го поверху 50-поверхової будівлі на Пресненській набережній, 10с2 порушено скління”, – сказав співрозмовник урядового інформагентства.

У зв’язку з інцидентом в Московській повітряній зоні ввели тимчасове обмеження на польоти, а аеропорт “Внуково” закрили.

Коментар речника Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната: “Хіба вперше таке? В Росії завжди щось літає, і в Москві у тому числі. Є ті, кого війна “нє касаєтся” – вона вже “касаєтся”. Вже є певні настрої в Росії – щось прилітає, і гучно. Як би російська влада не хотіла заплющити на це очі і сказати, що вони все збили, щось таки прилітає. Тому говорити про російський “спокій в глибинці” вже не доводиться. Вони отримали те, що хотіли”, – сказав офіцер в ефірі національного телефарафону.

Контекст

У ніч проти 30 липня ймовірно українські ударні дрони прилетіли в Москву та спричинили вибухи в середмісті. Чи то дронами, чи ракетами російської ППО було уражено Московський міжнародний діловий центр (ММДЦ) “Москва-сіті” на Пресненській набережній.

Це вже щонайменше шоста атака ударних дронів на Москву і Підмосков’я з весни 2023 року, включно з вибухами БПЛА на території Кремля 3 травня. Ці удари відбуваються у відповідь на обстріли росіянами цивільної інфраструктури в України.

Так, наліт на столицю РФ 24 липня відбувся наступної ночі після руйнівного ракетного удару росіян по Одесі 23 липня та заяви президента Зеленського про те, що буде відповідь. Було пошкоджено будинки, що відносяться до міноборони РФ. Також вибух пошкодив верхні поверхи московського бізнес-центру “Леруа Мерлен”.

Перед тим 21 червня Московська область заявила про збиття дронів на підльоті до складів військової частини.

Про перше потрапляння ударного дрона UJ-22 Airborne у Московську область стало відомо ще 28 лютого (про це йшлося в матеріалі “Апробація далекобійних можливостей” від Підмоскв’я до Туапсе: як у Росію прилетіли “НЛО” й наробили “бавовни”).

Нагадаємо, у резонансній статті з вересня 2022 року з накресленням стратегії на рік 2023-й головком ЗСУ Валерій Залужний писав, що “дотиснути РФ можна буде тоді, коли Збройні сили України матимуть можливість завдавати ударів на відстань до 2000 км углиб Росії – так, як зараз діє противник” ракетами.

Читайте також:
“Бобер” і Airborne: Кабмін показав дрони, якими атакували Москву

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна