“Бобер” і Airborne: Кабмін показав дрони, якими атакували Москву

На урядовому форумі, присвяченому річниці проєкту “Армія дронів”, були продемонстровані ударні дрони українського виробництва, які навесні та влітку 2023 року атакували Москву та Московську область.

Це випливає з фотоматеріалів, поширених Урядовим порталом України.

Ідеться про ударний безпілотник “Бобер” (типу “качка”) та багатоцільовий дрон UJ-22 Airborne.

Коли поруч із БПЛА “Бобер” позував прем’єр-міністр Денис Шмигаль, можна було побачити, якого великого розміру цей дрон.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль оглядає ударний безпілотник “Бобер”на форумі 26 липня 2023. Фото: пресслужба Кабміну

Це безпілотник із характерними стабілізаторами, винесеними до носової частини (аеродинамічна схема “качка”). Він був тим  БПЛА, який уже не вперше прорвався через ешелоновані загородження російської ППО до російської столиці, завдавши уражень. Так у Москві було зокрема вранці 24 липня, а перед тим також 30 травня. Також невідомі дрони 3 травня атакували Кремль.

Відео атаки “Бобра” в Москві (обережно, нецензурна лексика):

Про перше потрапляння UJ-22 Airborne у Московську область стало відомо ще 28 лютого (про це йшлося в матеріалі “Апробація далекобійних можливостей” від Підмоскв’я до Туапсе: як у Росію прилетіли “НЛО” й наробили “бавовни”).

Окрім цих БПЛА, на форумі також показали зображення українських морських ударних дронів, проєкт оперативно-тактичного розвідувального безпілотника від КБ “Луч” тощо.

Нагадаємо, у резонансній статті з вересня 2022 року з накресленням стратегії на рік 2023-й головком ЗСУ Валерій Залужний писав, що “дотиснути РФ можна буде тоді, коли Збройні сили України матимуть можливість завдавати ударів на відстань до 2000 км углиб Росії – так, як зараз діє противник” ракетами.

Форум до річниці проєкту “Армія дронів”, 26 липня 2023. Фото: пресслужба Кабміну

На форумі 26 липня прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Кабінет Міністрів виділив 40 мільярдів гривень на 2023 рік для інвестицій в українських виробників безпілотників.

Захід відбувся у Києві 25 липня за участі першого віцепрем’єр-міністра – міністра економіки Юлії Свириденко, віцепрем’єр-міністра з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій Михайла Федорова, міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олександра Камишіна та міністра фінансів Сергія Марченка.

“Рік тому через ініціативу президента Володимира Зеленського UNITED24 ми зібрали понад 4 млрд грн, які інвестували в українських виробників безпілотників. На той час їх було менше десятка. Сьогодні це понад 40 компаній, які мають контракти з державою, а виробництво БПЛА зросло в десятки разів“, – заявив Шмигаль.

Він відзначив, що уряд усунув митні бар’єри для завезення запчастин і комплектацій, підняв частку прибутку виробників БПЛА до 25%, а також ухвалив рішення, що сприятиме масовому виробництву боєприпасів для дронів.

Нагадаємо, минулого тижня Міністерство оборони України повідомило, що з лютого 2022 року прийняло на озброєння чи дослідну експлуатацію 28 зразків повітряних безпілотників різних типів вітчизняного виробництва. А загальна кількість поставлених у Збройні сили України дронів в рамках закупівель оборонним міністерством вже налічує тисячі одиниць.

“Відео роботи українських безпілотників зі знищення російської техніки — це найкращий результат і свідчення наших спільних дій з українськими виробниками. Дякую всім, хто наближає нашу перемогу!” – наголосив прем’єр-міністр.

Читайте також:
Україна розробила морський дрон нового покоління MAGURA V5

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна