Місія ЮНЕСКО прибула в Одесу для інспекції після обстрілів

До Одеси прибула місія ЮНЕСКО для інспекції наслідків того, як Росія обстріляла історичний центр міста.

Про це вдень у суботу, 29 липня, повідомляє Одеська міськрада.

“До Одеси прибула місія ЮНЕСКО для проведення комплексної оцінки шкоди, завданої культурним і релігійним об’єктам ракетними ударами, здійсненими ворогом з 19 по 23 липня”, – ідеться в сповіщенні.

Місія працюватиме на чолі з К’ярою Децці Бардескі, координаторкою ЮНЕСКО в Києві у супроводі експертів.

Зараз члени місії вже оглядають локації, обʼєкти на яких постраждали.

Мер Одеси Геннадій Труханов провів робочу зустріч з місією ЮНЕСКО. У зустрічі також взяли участь голова Одеської ОВА Олег Кіпер та народний депутат України Олексій Леонов.

За словами міського голови, приїзд спеціалістів ЮНЕСКО – надважлива подія для Одеси, історичний центр якої входить до Основного списку всесвітньої спадщини.

Фото: Одеська міська рада

“Вдячний вам за цю зустріч. Одеса – неймовірно гарне місто, і робота зі збереження його краси велася постійно. Сьогодні, через постійні обстріли окупантів, це питання є вкрай актуальним, і ми вдячні за підтримку ЮНЕСКО”, – сказав Труханов.

“Ми будемо продовжувати підтримку та розвивати співробітництво. Зараз це технічна місія, яка працюватиме в Одесі впродовж кількох днів. Попереду багато роботи”, – сказала К’яра Децці Бардескі.

Мерія нагадує, що в місті пошкоджені близько 50 об’єктів, тому робота буде насиченою.

Руйнування Спасо-Преображенського собору. Фото: Одеська міська рада

Передісторія

Як повідомляла “Новинарня“, в ніч на 23 липня Росія атакувала Одеську область п’ятьма видами ракет – загалом 19 ракетами, задіявши “Калібри”, “Онікси”, Х-22 і дві модифікації балістичних ракет “Іскандер”. Дев’ять крилатих ракет було збито. Відомо про одного загиблого та 21 постраждалих, серед яких – четверо дітей.
Поруйновано Спасо-Преображенський кафедральний собор “УПЦ МП”. За попередньою інформацією, внаслідок нічної ракетної атаки в Одесі пошкоджено 25 пам’яток архітектури.
Загалом унаслідок нічної ракетної атаки РФ в Одесі пошкоджено понад 40 будівель, серед них – п’ять дошкільних закладів, повідомила Одеська міськрада.

Удар по центру міста завданий попри те, що історичний центр Одеси із січня 2023 року включений до Основного списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Читайте також:
ЮНЕСКО рішуче засудило атаку РФ на історичний центр Одеси

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна