“Росія робить злочинців із тих, хто боронив рідну землю”: Лубінець закликав світ відреагувати на судилище над “айдарівцями” в РФ

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець закликав міжнародну спільноту відреагувати на так званий “суд” над 18 полоненими військовослужбовцями українського батальйону “Айдар”, який розпочався в російському Ростові-на-Дону 25 липня.

“Це чергове судилище, яке підтверджує всьому світу, що Росія робить злочинців із тих, хто боронив рідну землю“, – написав Лубінець.

“Це ті люди, які не вторгались на чужі території, а лише боролись за свою свободу, державу, сім’ю і життя.

Світ має реагувати на такі ганебні судилища захисників України. Адже очевидно для всіх, що на лаві підсудних мають опинитися не ті, хто захищається, а ті, хто зі зброєю в руках прийшов на чужі території”, – наголосив омбудсмен.

Він зауважив, що відчуваючи безкарність, Росія цинічно займається кримінальним переслідуванням українських громадян і продовжує своє криваве “справедливе правосуддя” над тими, кого не змогли залякати і зламати.

“Вкотре наголошую, що такі судилища – це чергове грубе порушення загарбниками Женевської конвенції, за що країна-агресорка повинна постати перед судом”, – підкреслив Лубінець.

Військовополоненим “айдарівцям” в РФ інкримінують “насильницьке захоплення влади”, “зміну конституційного ладу “ДНР” та “участь в діяльності терористичної організації”.

Слухання “кримінальної справи” відбувається в Південному окружному військовому суді, пишуть пропагандистські сайти РФ.

У червні стало відомо, що окупанти влаштували в Ростові-на-Дону показове судилище над 22 військовослужбовцями “Азову” – оборонцями Маріуполя, які потрапили в полон РФ у травні минулого року. Серед них – вісім жінок.

Довідково

“Айдар” був одним із перших добровольчих батальйонів, який у травні 2014 року розпочав захист східних рубежів Луганської області.

У 2014-2022 роках батальйон перебував у підпорядкуванні ОК “Схід”. З кінця 2022 року перебуває в підпорядкуванні Командування Сухопутних військ ЗСУ.

У 2022-2023 батальйон “Айдар” бере активну участь у боях за Бахмут.

Читайте також:
Суд над “азовцями” в Ростові є воєнним злочином, – Центр громадянських свобод

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна