Болгарія надає першу офіційну партію озброєння Україні – сто БТРів

Народні збори Болгарії проголосували за передачу Україні близько 100 бронетранспортерів радянського виробництва разом з озброєнням та запчастинами.

Про це в п’ятницю, 21 липня, повідомляє The Sofia Globe.

Зазначається, що Болгарія не має потреби в бронетехніці, яка була отримана декілька десятиліть тому, в комуністичну епоху, для внутрішніх військ міністерства внутрішніх справ того часу.

Рішення було схвалено голосами партій ГЕРБ та “Продовжуємо зміни – Демократична Болгарія”, а також “Руху за права і свободи” (разом – 148 “за”).
Прокремлівська партія “Відродження” та Болгарська соціалістична партія виступили проти цього рішення, а загалом 52 депутати проголосували “проти”.

Це перше рішення влади Болгарії, за яким озброєння для воюючої України надається напряму.

Депутат Івайло Мірчев повідомив, що броньовані транспортні засоби були вироблені у 1960-1970-ті роки та придбані під час “Процесу відродження”. Таку назву дав комуністичний режим своїй жорстокій кампанії, аби змусити турецьку меншину Болгарії відмовитися від своєї етнічної та релігійної ідентичності. Ці старі, але невживані БТРи є власністю МВС Болгарії, яке заявило, що вони йому не потрібні.

Мірчев спростував міф: “якщо ми передамо Україні бронетехніку, ми знизимо боєздатність армії”. “Це неправда, тому що ця техніка не має відношення до армії, вона перебувала в МВС”, – сказав він.

“Наступний міф – допомога, яку ми надаємо Україні, нам дорого обходиться. Це неправда. До цього часу ми надали допомогу Україні один раз, і вона коштувала 20 мільйонів левів. Україна наразі купила у нас зброї на 5 мільярдів левів, а ми дали їм лише на 20 мільйонів”, – сказав депутат.

Мірчев зазначив, що до кінця року ця сума досягне 7 мільярдів левів, що робить Україну одним із досить великих інвесторів в болгарську економіку.

Під час роботи тимчасового уряду, призначеного президентом Руменом Радевим, США пропонували мільйони доларів компенсації, якщо Болгарія надасть Україні військову техніку. У звітах ідеться, що тимчасовий уряд не відповів на пропозицію США, розповів депутат.

Мірчев також зазначив, що в Україні живе багато болгар, і Україна, на відміну від Росії, не оголосила Болгарію ворожою країною.

Нагадаємо, хоча торік Болгарія не постачала зброю Україні офіційно, у серпні стало відомо, що потайки через Польщу було відправлено в Україну 4200 тонн зброї.

Читайте також:
Болгарія стала одним із найбільших непрямих постачальників зброї в Україну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна