“Трубу Медведчука” повернули у держвласність

Господарський суд Житомирщини задовольнив позов ФДМУ про визнання права власності за державою на розташовану на території України частину магістрального нафтопродуктопроводу “Самара – Західний напрямок”,  відомого як “труба Медведчука”.

Про це в середу, 12 липня, повідомляє пресцентр Фонду державного майна України.

Як зазначається, відповідне рішення суд ухвалив ще наприкінці червня.

Україна не один рік намагалася повернути цю частину нафтопродуктопроводу у держвласність, заявили у відомстві.

Нафтопровід був збудований за часів СРСР в 1957-1968 роках. Після проголошення незалежності він мав перейти у державну власність України, однак цього не сталося. Багато років цим активом користувалася російська компанія “Транснафтопродукт”.

З 2011 року велися судові справи, які мали на меті повернути трубопровід в державну власність. Спочатку Господарський суд Рівненської області визнав за Україною право власності на українську частину нафтопродуктопроводу. Щоправда, у 2017 році він змінив своє рішення та  визнав право власності за дочірнім підприємством “Транснафтопродукт”.

У 2017 році НАБУ та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) розпочали розслідування обставин передачі права власності. За даними НАБУ, в основі нового рішення суду зазначався свідомо неправдивий висновок інженерно-технічної експертизи. У межах розслідування вони звернулися до суду з клопотанням про арешт активу.

У лютому 2021 року Вищий антикорупційний суд задовольнив це клопотання. З 2021 року цей актив знаходиться в управлінні АТ “Укртранснафта”, адже вона отримала усі необхідні документи для експлуатації та належного управління українською ділянкою нафтопродуктопроводу “Самара-Західний напрямок”

ФДМУ, одночасно з розслідуванням правоохоронних органів, зробив чергову спробу повернути актив у державну власність. У 2021 році Фонд держмайна подав позов до Господарського суду Житомирської області, в якому просив визнати за державою цей актив. Лише наприкінці червня 2023 року суд став на бік ФДМУ.

Читайте також:
ДБР передало у Збройні сили 17 автомобілів родичів Медведчука і Козака
У Медведчука відібрали статус адвоката

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна