Столтенберг: рішення НАТО щодо руху до членства України ухвалять за кілька годин

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що рішення Альянсу щодо руху членства України узгодять за кілька годин.

Про це 11 липня він сказав під час публічного форуму, який відбувається одночасно з самітом НАТО у Вільнюсі, передає “УП“.

“Ви побачите точне формулювання за кілька годин, оскільки ми зараз фіналізуємо наше комюніке. Я вже говорив про певні елементи, які, як я очікую, будуть там присутні, але остаточне погодження – за лідерами, які саме будуть формулювання”, – сказав Столтенберг.

Він також нагадав, що у травні на зустрічі міністрів в Осло запропонував прибрати вимогу виконання Плану дій щодо членства України в Альянсі.

“Україна пройшла довгий шлях, відтоді як було ухвалене рішення 2008 року про наступний крок у вигляді ПДЧ. Відтоді Україна стала значно ближча до НАТО і настав час відобразити це в рішеннях Альянсу”, – заявив генсек.

“Я переконаний, що формулювання комюніке саміту будуть позитивними, буде сильний сигнал щодо України і шляху вперед до членства (в Альянсі)”, – зазначив Столтенберг.

Читайте також:
У НАТО домовилися спростити Україні шлях вступу до Альянсу – скасують ПДЧ

Нагадаємо, сьогодні, 11 липня, стартує дводенний саміт НАТО, який визначить перспективи членства України в Альянсі.

На сайті НАТО опубліковано розклад усіх заходів. Першого дня саміту, зокрема, заплановано:
9.05 – вступне слово генсека Альянсу Єнса Столтенберга;
до 11.30 очікують на прибуття всіх учасників саміту;
13.00 – короткі виступи Столтенберга та президента США Джо Байдена;
13.30 – офіційна зустріч учасників саміту, кожного главу уряду та президента особисто вітатимуть Столтенберг і президент Литви Гітанас Науседа;
13.55 – спільне фото учасників саміту;
14.00 – початок саміту на рівні глав урядів і президентів, зокрема Швеції;
15.30 – прибуття делегацій країн – партнерів НАТО;
17.30 – пресконференція Столтенберга;
18.00 – зустріч міністрів оборони країн НАТО;
19.00 – вечеря у президентському палаці, організована Науседою.

Контекст

Щорічний саміт НАТО пройде у Вільнюсі 11-12 липня 2023 року.

7 липня генсек Єнс Столтенберг заявив, що Зеленський приїде на саміт НАТО у Вільнюс. 10 липня повторив цей анонс. Увечері 10 липня Зеленський фактично підтвердив свій візит.

Донедавна вважалося, що Зеленський не поїде на саміт НАТО, якщо Альянс не підготує належне рішення щодо перспективи членства України. На пропозицію Києва, це має бути зафіксоване запрошення до вступу після закінчення війни з РФ та/або зміни безпекової ситуації.

28 червня прем’єрка Естонії анонсувала “сюрприз” щодо членства України в НАТО.
Генсек НАТО Столтенберг розповів, що на саміті Альянсу у Вільнюсі ухвалять пакет щодо України, який міститиме три основні елементи. Водночас він не став розкривати зміст майбутнього рішення щодо членства України.

За запрошення України вже підписалися 23 країни-члени НАТО. Тоді як США та, ймовірно, ще деякі країни не погоджуються на швидкий вступ Києва, натомість пропонують інші безпекові гарантії.

10 липня глава МЗС України Дмитро Кулеба закликав Німеччину відмовитися від блокування швидкого приєднання України до НАТО.

11 липня Білий дім підтвердив зустріч Володимира Зеленського із Джо Байденом у середу, 12 липня, на саміті НАТО.

Читайте також:
Блок НАТО досяг згоди щодо регіональних планів протидії нападу Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна