Фірма Сергія Бубки і його брата постачає пальне росіянам на окупованій території Донеччини, – ЗМІ

Розслідувачі “Бігус.інфо” встановили, що фірма «Монблан», яка належить визначному українському легкоатлету, колишньому президентові НОК, Герою України Сергію Бубці та його брату Василеві, працює на тимчасово окупованих територіях та продає пальне російським загарбникам.

Про це йдеться в журналістському розслідуванні, оприлюдненому на сайті Bihus.Info 8 липня.

За цими даними, у травні 2023 року компанія Бубки уклала офіційні контракти з росіянами на постачання пального на понад 800 тисяч рублів.

Фірма «Монблан» була створена у Донецьку з основним видом діяльності — торгівля пальним. Згідно з українським реєстром юридичних осіб, після окупації частини Донбасу компанія не була закрита.

Окрім самого Сергія Бубки, власниками бізнесу також є його рідний брат Василь та мати Валентина.

До 2014-го «Монблан» брав участь в українських тендерах і вигравав підряди на постачання пального та харчів на мільйони гривень щороку. Після окупації донецька фірма змінила юридичну адресу на той час ще не окуповану Волноваху і продовжила брати участь в українських тендерах. Востаннє у публічних торгах її можна було помітити у 2018 році.

На початку цього року «Монблан» з’явився в російському реєстрі юридичних осіб – після того, як в Росії ухвалили закон, що всі компанії на окупованих територіях мають привести документи у відповідність до законодавства агресора. У російських базах адреса реєстрації фірми знову зазначена як Донецьк, а власниками компанії записані Сергій Бубка та його брат. Василь Бубка також записаний директором цієї компанії.

У травні 2023-го російська фірма «Монблан» братів Бубок почала офіційно торгувати з окупантами.

Bihus.Info знайшов три контракти на постачання пального для структур окупантів, які були опубліковані на порталі закупівель РФ.

Так, 4 травня компанія уклала угоду на постачання 2000 літрів пального з так званим «республиканским реабилитационным центром министерства здравоохранения ДНР» вартістю майже 100 тисяч рублів.

Ще одна угода датована 26 травня. Тоді «Монблан» продав 11,5 тисяч літрів пального на майже 669 тисяч рублів «федеральному казенному учреждению “центр по обеспечению деятельности казначейства России”».

Останній контракт від 30 травня засвідчував продаж 1 200 літрів пального на 63 тисячі рублів так званому «республиканскому казначейству ДНР».

За угодами, фірма продає талони на пальне. Використати їх можна на заправках «Монблану». Наразі АЗС братів Бубок є щонайменше шість на тимчасово окупованих українських територіях: чотири — в Донецьку, по одній — у Макіївці та біля Волновахи.

Контракти з окупантами підписані Василем Бубкою як керівником компанії. У реєстраційних документах зазначено, що він є громадянином РФ. Натомість громадянство Сергія Бубки в цих же документах українське.

Сергій Бубка. Довідка

Сергій Назарович Бубка (нар. 1963 р. в Луганську) — один із найвідоміших українських спортсменів. Колишній легкоатлет, стрибун із жердиною. Багаторазовий світовий рекордсмен світу, чемпіон Європи та світу, олімпійський чемпіон. Член Зали слави ІААФ.
Утримував рекорди у стрибках із жердиною на відкритих та закритих аренах 16 і 21 рік відповідно (до 2020 року).
З 2005-го по 2022 роки очолював Національний олімпійський комітет України. Надалі залишається членом НОК. Член МОК із 1999 року.
У 2001 році отримав звання Героя України. Народний депутат України у 2002-2006 рр. Був членом Партії регіонів.
Був одним із головних власників і президентом “Родовід Банку”, що внаслідок фінансової кризи був націоналізований 2009 року.
Має житло в Монако.

Читайте також:
Бубка підтримав рішення МОК не відстороняти Росію від Олімпіади-2016

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна