Бубка підтримав рішення МОК не відстороняти Росію від Олімпіади-2016

 

Міжнародний олімпійський комітет на своєму засіданні сьогодні, 24 липня, ухвалив рішення допустити збірну Росії до участі в Олімпіаді-2016 у Ріо-де-Жанейро.

При цьому рішення про допуск або недопуск окремих російських атлетів на Ігри в Ріо віддано міжнародним спортивним федераціям, повідомляє УНІАН із посиланням на офіційний сайт МОК.

Тих російських спортсменів, які будь-коли були викриті у вживанні допінгу, до участі в Олімпіаді-2016 не допустять.

Крім того, перед Олімпійськими іграми всі члени російської збірної повинні пройти додаткову перевірку на допінг.

Щодо збірної РФ із легкої атлетики рішення МОК незмінне – її відсторонено від Олімпіади в повному складі.

Це стосується і спортсменки Юлії Степанової – інформаторки ВАДА та одній із героїнь фільмів німецького телеканалу ARD про допінг у російському спорті, яка просила дозволити їй виступити на Іграх у Ріо як нейтральній спортсменці.
Степанова наполягала, що саме її повідомлення про вживання російськими атлетами допінгу допомогло викрити системні зловживання забороненими препаратами в РФ.

Щоб ухвалити рішення щодо Степанової, МОК звернувся по висновок до Етичної комісії. Яка, заслухавши росіянку, представників Російського олімпійського комітету та Міжнародної легкоатлетичної асоціації (IAAF), постановила, що “вітаючи внесок Степанової в розслідування, допустити її до участі в Іграх не є можливим“, адже протягом 5 років вона сама користувалася допінговими схемами й повідомила про них тільки тоді, коли система перестала її захищати.

Нагадаємо, раніше в індивідуальному порядку при розгляді 136 заявок з усіх росіян допуск до стартів отримала тільки стрибунка в довжину Дарина Клішина – як нейтральна спортсменка.

Читайте також:
Російські легкоатлети програли арбітражний суд за право поїхати на Олімпіаду

До засідання МОК з приводу участі російської збірної, яке проходило у форматі телеконференції, був допущений президент Олімпійського комітету Росії Олександр Жуков.

Серед 15 членів виконкому МОК був і президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка. За словами одного з російських спортивних чиновників, Бубка у питанні відсторонення збірної РФ від Олімпіади-2016 підтримував російську сторону.

Як писала Новинарня, 18 липня незалежна комісія ВАДА опублікувала доповідь про державну підтримку допінгової програми в Росії під час, до і після Олімпіади 2014 року в Сочі. З’ясовано значну роль виконавчої влади і ФСБ у прикритті й фальсифікації вживання допінгу російськими атлетами.

Після цього Всесвітнє антидопінгове агентство рекомендувало МОК повністю усунути російських спортсменів від Ігор у Ріо. Виконком МОК взяв відстрочку на тиждень, в тому числі для того, щоб дочекатися рішення CAS.

Олімпійські ігри 2016 року в Ріо-де-Жанейро пройдуть із 5 по 21 серпня.

Читайте також:
Українську збірну урочисто провели на Олімпіаду в Ріо

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна