Працівники військкоматів на вулицях роздають повістки із боді-камерами: коментар юриста

Військовослужбовці Чернігівського територіального центру комплектування та соціальної підтримки (колишній військкомат) одними з перших в Україні вийшли на вручення повісток із боді-камерами. Їх використання не передбачене законодавством, але може бути позитивним явищем.

Як передає “Новинарня“, про це розповів юрист Харківської правозахисної групи (ХПГ) Микола Комаровський у коментарі каналу I-UA.tv 28 червня.

За його словами, з точки зору законодавства наразі передбачено використання боді-камер лише Національною поліцією.

“Є стаття 40 Закону України „Про Національну поліцію“, де вказано, що поліцейські можуть використовувати технічні прилади чи засоби. І є відповідна інструкція застосування органами поліції цих технічних приладів”, — пояснив правозахисник.

Однак, якщо йдеться про військкомати (ТЦК і СП), то вони не мають документу, який би регулював користування технічними засобами під час патрулювання.

“Особи, які вручають повістки, є посадовими особами, тобто на них розповсюджується дія статті 19 Конституції України, де вказано, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, у межах повноважень і в спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Це передбачає те, що для того, щоб щось робити, на відміну від звичайного громадянина, їх має уповноважувати на цю дію відповідний припис законодавства. Наразі його немає. Ми не знайдемо жодного акту, який би регулював використання цих боді-камер саме представниками територіальних центрів комплектування. Можливо, це питання може бути врегульовано якимось внутрішнім наказом конкретного територіального центру комплектування, але наразі у відкритому доступі такий наказ відсутній”, — зазначив юрист.

Водночас, на його думку, де-факто використання боді-камер може бути дуже позитивним явищем.

“Часто виникають конфліктні ситуації з працівниками, які здійснюють оповіщення громадян щодо виконання їхнього військового обов’язкову, інакше кажучи, вручаючи повістки. Щоб цих ситуацій уникнути, боді-камери зможуть контролювати поведінку працівників ТЦК. Але знов таки відсутність інструкції викликає деякі питання: коли вони мають вмикати камери? коли мають їх вимикати? який порядок збереження даних? Для того, щоб відповісти на всі ці питання, має бути прийнято відповідний порядок”, — сказав представник ХПГ.

Комаровський вважає, що надалі така практика може поширюватися на інші області України, оскільки це допоможе нівелювати певним чином конфліктні ситуації.

Але Харківська правозахисна група наголосила на необхідності розробки відповідного порядку використання боді-камер представниками ТЦК.




Передісторія

27 червня стало відомо, що військовослужбовці Чернігівського територіального центру комплектування та соцпідтримки одними з перших в Україні вийшли на щоденні патрулювання з боді-камерами. Вони слухають інструктаж, отримують нагрудні відеореєстратори та вирушають на патрулювання, щоб перевіряти на вулицях потенційних призовників.
“Чи стали вони на військовий облік, якщо не стали, то чому. Якщо в людини є лист бронювання або відстрочки, а також з’ясовуємо нюанси й виписуємо облікову повістку”, – пояснив представник Чернігівського ТЦК.

Раніше в ОК “Південь” також заявили, що на призовників в Україні чекають нові правила видачі повісток – під запис боді-камер представників ТЦК.

“Озброїти” представників військкоматів боді-камерами вирішили після низки скандальних ситуацій під час вручення повісток.

Читайте також:
Скандального одеського військкома Борисова звільнили з посади

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна