В Угорщині заперечують причетність до вивезення 11 українських військовополонених з РФ

Угорщина не причетна до вивезення 11 український військовополонених з країни-агресорки Росії.

Про це заявив угорський міністр закордонних справ Петер Сіярто під час виступу у Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) у понеділок, 19 червня, пише Index 20 червня.

За словами Сіярто, вивезення українських захисників з РФ є хорошою новиною, адже вони “на волі”. Водночас у МЗС України напередодні заявляли, що не можуть вийти з ними на прямий контакт і ті “фактично в ізоляції”.

“Ці люди вільні у своєму пересуванні в Угорщині, вони вільні робити те, що вони хочуть робити. І якщо вони захочуть вийти на зв’язок з українською владою, то вони вільні це зробити, я можу вам це гарантувати”, –  стверджує Сіярто.

При цьому міністр додав, що передача українських полонених Будапешту відбулася внаслідок “дискусій між церквою та релігійними організаціями”.

“Держава Угорщина абсолютно не долучена”, – зазначив він.

Контекст

Як писала “Новинарня“, 8 червня пропагандистські канали РФ повідомили, що “за посередництва Російської православної церкви та патріарха РПЦ Кирила на прохання угорської сторони відбулося передання Угорщині групи українських військовополонених закарпатського походження, які брали участь у бойових діях”.

Згодом віцепрем’єр-міністр Угорщини Жолт Шем’єн підтвердив, що 8 червня РФ передала Угорщині групу українських військовополонених із Закарпаття.

У Міністерстві закордонних справ України наголосили, що Київ не був про це повідомлений. У зв’язку з цим в МЗС запросили тимчасового повіреного Угорщини “для предметної розмови”.

16 червня стало відомо, що 11 українських захисників, звільнених з російського полону, тепер утримують на території Угорщини.

Читайте також:
Угорщина досі утримує 11 українських військовополонених: ЄС закликав Будапешт пояснити свою участь у звільненні воїнів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна