Кривий Ріг уже за три тижні може залишитися без води, якщо не економити

Кривий Ріг уже  за три тижні може залишитися без водопостачання, якщо не буде скоротити використання води.

Про це 19 червня заявив начальник міської військової адміністрації Олександр Вілкул.

“Чи можемо ми не заощаджувати воду? Ні. Інакше вона гарантовано закінчиться за три тижні. Шляхом суворої економії ми маємо шанс дотягнути до реалізації проєктів з перекидання води”, – сказав він.

За його словами, щоб компенсувати надходження води, втрачені через підрив росіянами Каховської гідроелектростанції, потрібно 11 млн кум. м на місяць, сказав Вілкул.

Після руйнування ГЕС та обміління водосховища без дніпровської води залишилося 2/3 Криворізької агломерації – приблизно 550 тис. людей із 800 тисяч жителів. Нині реалізується чотири технічні рішення із забезпечення міста і довколишніх сіл водою, заявив начальник адміністрації.

Він також відповів на запитання, чи можна зробити подачу води за графіком, як це було з електроенергією:

“Мені дуже подобається такий варіант, він був би найсправедливішим. Але він є проблематичним технічно. Електрика, це коли після включення рубильника електрони біжать по проводах. Вода – це п’ять підйомів, при кожному з яких вода накопичується. Щоб злити систему потрібно добу, щоб її знову заповнити – дві доби. Це не працює з кнопки чи рубильника. Але зараз шукається технічне рішення, як, хай і не у всіх районах, але зробити погодинну подачу води для всіх”, – наголосив Вілкул.

Водночас забезпечити місто питною водою шляхом буріння свердловин та створення бюветів  неможливо.

“Перше – це незначний обсяг. Друге – у нас під землею високомінералізовані шахтні води, а не чиста вода. Точково ми вже займаємося відкриттям свердловин, наприклад, бювету на Інгульці (як виявилося його ІНГОК ще у 2001 році продав, сьогодні тільки знайшли господаря), але це не вирішить проблему”, – пояснив він.

Вілкул закликав мешканців Кривого Рогу економити воду. Цьому сприяє максимальне зниження подачі води на промислові підприємства, заборона роботи мийок, поливу зі шлангів, зниження тиску на житловий сектор, сказав.

Щодо роботи автомийок Вілкул заявив, що на порушників заборони чекають санкції.

“Багато бізнесменів нас почули і зупинили миття автомобілів. Є безсовісні, які не відключилися і навіть зривають пломби з вентилів за умови примусового відключення. Відсьогодні я дав команду викопувати труби. Таким “розумним” увімкнемо тільки після війни”, – заявив начальник адміністрації.

Читайте також:
Теракт на ГЕС: понад пів тисячі жителів Олешок, імовірно, загинули через відмову рашистів їх евакуювати, – ЦНС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна