Цьогоріч Шевченківську премію вручать без скандальної номінації “За внесок у перемогу”

Цього року Шевченківську премію вручать без додаткової номінації “За внесок у перемогу”.

Про це 16 червня заявив голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка Євген Нищук в ефірі телемарафону.

“Передусім моє завдання було після мого призначення 22 травня швидко зробити аналіз всієї ситуації, оскільки дійсно я там в окопах не дуже за всім слідкував, зрозуміти ту проблему, яка ще не закрита і найголовніше – сформувати новий склад комітету, з яким ми можемо обговорити і всі наболілі питання або ж зробити якісь зміни чи доповнення, але, звісно, перед тим, як оголошувати нову кампанію уже на 24 рік”, – сказав він.

Нищук наголосив, що нові члени комітету “мають бути амбасадорами Шевченківської премії” та бути представниками різних напрямків, фахівцями у різних видах мистецтва.

Так, за словами, очільника Комітету, цього року від номінації “За внесок у перемогу”, яка і спричинила скандал довкола Шевченківської премії, вирішили відмовитись.

“Багато колег казали, що змінювати гру під час гри не є дуже правильно. Більше того, робити якісь доповнення треба робити вже на нову кампанію. І це розуміння ми знайшли. Я не хочу говорити, доки не вийшов указ, він готується, це суто технічна процедура, який власне закриє питання попереднього комітету. Себто будуть нагороджені ті, кого вже оголосили. А додаткова номінація посеред літа, коли в нас уже з вересня має починатися нова кампанія і подача заявок на 24, мені здається, є недоречним. Тому її не буде”, – зазначив він.

Раніше цю номінацію ініціював офіс президента, і це стало формальною причиною для Зеленського не оголошувати лауреатів Шевченківської премії-2023.

Тепер відповідний указ президента має вийти протягом тижня. Після цього Комітет у новому складі приступить до роботи над Шевченківською премією 2024 року.

Читайте також:
День поховання Шевченківської премії: такої ганьби не було за всі 60 років її існування

Президент призначив нового голову Шевченківського комітету

Скандал із Шевченківськими преміями: 16 із 18 членів комітету склали повноваження

Контекст

Національна премія України імені Тараса Шевченка, або Шевченківська премія – найвища мистецька державна нагорода України. Заснована у 1961 році. Вручається за вагомий внесок у розвиток культури й мистецтва.

Як писала “Новинарня“, вперше за багато років у день народження Кобзаря, 9 березня 2023 року, не було оприлюднено імена лауреатів Шевченківської премії. Хоча Шевченківський комітет ще 15 лютого визначив переможців конкурсу.

Після зустрічі з митцями в офісі президента повідомили, що вручення Шевченківської премії було відкладено, щоб відзначити твори на воєнну тему, які з’явилися після повномасштабного вторгнення РФ.

“Голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка Юрій Макаров акцентував, що за час агресії Росії проти України, особливо з початку повномасштабного вторгнення, з’явилася велика кількість літературних творів та іншого культурного продукту про війну. Тож Комітет запропонував передбачити номінації саме для творів, створених під час війни й на воєнну тему”, – зазначалося в повідомленні пресслужби президента.

Сам Макаров 10 березня повідомив, що буде проведено додатковий конкурс “За внесок у перемогу”, і всі переможці разом будуть оголошені 22 травня. За його словами, оголошується прийом заявок на участь у додатковому конкурсі. Премія “За внесок у перемогу” встановлюється на час воєнного стану в країні.

Деякі коментатори припускали, що ОП не хоче оголошувати лауреатів, бо серед них є критик президента Зеленського публіцист Віталій Портников.

Однак 11  березня Комітет із Шевченківської премії таки назвав лауреатів 2023 року (у п’яти номінаціях із семи), і серед них – Портников.
Не визначено переможців у номінаціях візуального і театрального мистецтв.

При цьому станом на 22 травня указ про нагородження лауреатів досі не підписаний.

Лауреати Шевченківської премії 2023 року

  • КАЛИТКО Катерина Олександрівна, поетеса – за книгу поезій «Орден мовчальниць»
  • КОМПАНІЧЕНКО Тарас Вікторович, БЕРЕЖНЮК Максим Павлович, ДАНИЛЕЙКО Северин Володимирович, КРИСЬКО Ярослав Андрійович, ОХРІМЧУК Сергій Михайлович, виконавці гурту «Хорея Козацька» – за аудіоальбом «Пісні Української революції»
  • НАЗАРЕНКО Михайло Йосипович, літературознавець – за книгу «Крім «Кобзаря». Антологія української літератури. 1792-1883» у двох частинах
  • ПОРТНІКОВ Віталій Едуардович, журналіст – за публіцистичні статті та виступи останніх років
  • ЦІЛИК Ірина Андріївна, режисерка – за документальний фільм «Земля блакитна, ніби апельсин».

Після скандалу з неоголошенням лауреатів Юрій Макаров 13 травня заявив, що складає з себе повноваження голови та члена Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка. Він обіймав цю посаду з грудня 2019 року.

Слідом за Макаровим заявили про відставку майже вся решта членів Шевченківського комітету.

Склад комітету станом на початок березня 2023 року: Тамара Гундорова (літературознавець), Дмитро Богомазов (театральний режисер), Володимир Войтенко (кінознавець), Майя Гарбузюк (театрознавець), Ростислав Держипільський (театральний діяч), Римма Зюбіна (актриса театру і кіно), Тетяна Кочубінська (мистецтвознавець), Юрій Макаров (журналіст), Алла Мазур (телеведуча), Любов Морозова (музикознавець), Ігор Панасов (музичний критик), Віктор Плоскіна (театральний диригент), Влада Ралко (художник), Михайло Рашковецький (мистецтвознавець), Юлія Сінькевич (генпродюсер Одеського кінофестивалю), Ірина Славінська (літературознавець), Остап Сливинський (поет), Євгеній Стасіневич (літературний критик).

На тлі масового звільнення членів Шевченківського комітету лауреатів у додатковому конкурсі “За внесок у перемогу” станом на 22 травня так і не визначили.

Читайте також:
Вручення Шевченківської премії відклали, щоб не втратити авторів “воєнних” творів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна