Помер експрем’єр Італії Сильвіо Берлусконі

В Італії на 87-му році життя помер колишній прем’єр-міністр країни Сильвіо Берлусконі.

Про смерть політика в понеділок, 12 червня, повідомляє  Corriere della Sera.

У п’ятницю Берлусконі госпіталізували. Він прибув до лікарні Сан-Раффаеле в Мілані сам, перебував у звичайній (не реанімаційній) палаті. Лікарі стверджували, що госпіталізація не була пов’язана з критичною ситуацією.

19 травня його виписали з цієї самої лікарні після 45-денного перебування в стаціонарі. Повідомлялося, що Берлусконі хворіє на хронічний мієломоноцитарний лейкоз (“рак крові”).

Берлусконі був добрим другом президента РФ Володимира Путіна. У лютому 2023 року він звинуватив Україну в початку війни проти Росії, сказав, що не став би зустрічатися з Володимиром Зеленським, якби був прем’єр-міністром, а також заявив, що президенту США Джо Байдену варто примусити Україну до капітуляції, переставши надавати допомогу.

Довідково

Сильвіо Берлусконі – медіамагнат, який у різний час він був найбагатшою людиною Італії, політик, державний діяч і симпатик Росії.

Зокрема, у вересні 2015 року колишній прем’єр-міністр Італії відвідав окупований РФ Крим. Там він пробув кілька днів і мав “приватну зустріч” із російським лідером Володимиром Путіним, з яким підтримував приязні стосунки. У відповідь на незаконний перетин державного кордону України та відвідини окупованого півострова СБУ заборонила Берлусконі в’їзд в Україну на три роки.

Берлусконі народився в Мілані 29 вересня 1936 року. Закінчивши юридичний факультет Міланського університету почав займатися бізнесом – спершу будівельним, потім – медійним.

У 1980 році заснував Canale 5 – першу національну комерційну телевізійну мережу Італії. Пізніше створив ще два телеканали: Italia і Retequatro. Ці три канали згодом перетворилися на гігантський холдинг “Медіасет”. Згодом приєднав до своєї компанії також друковані видання, створивши найбільшу медіагрупу в Європі станом на початок 1990-х.

У 1986 році придбав футбольний клуб “Мілан”, який за його президентства став однією з провідних футбольних команд Італії та світу. На той час прокуратура звинувачувала Берлусконі у давання хабарів держчиновникам.

На початку 1994 року Берлусконі вирішив залишити бізнес і зайнятися політикою, створивши новий політичний рух “Вперед, Італіє” (Forza Italia). Ця політична сила набрала на виборах найбільшу кількість голосів, забезпечивши Берлусконі посаду прем’єр-міністра. Згодом він очолював уряд Італії ще двічі: у 2001-2006 роках (під час цієї каденції й налагодив дружні стосунки з Путіним) та у 2008-2011 роках.

У травні 2019 року Берлусконі пройшов на виборах до Європарламенту.

26 вересня 2022 року переміг на виборах до Сенату Італії від виборчого округу Монца.

Читайте також:
Експрем’єр Японії Сіндзо Абе помер після нападу на мітингу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна