Як власникам пошкоджених будівель стати помітними для міжнародних організацій та фондів

Платформа “Підмога” створює каталог пошкодженого житла українців

Через російські обстріли щодня збільшується кількість українців, чиє житло зазнало пошкоджень. Іноді це незначна шкода, й власники мають можливість зробити ремонт самостійно. Але є тисячі випадків, коли родини залишаються без даху над головою й потребують суттєвої допомоги у відбудові. Донорів, які готові допомагати теж є чимало, але залишається питання: як їх сконтактувати? Для налагодження цих контактів платформа “Підмога” створює каталог пошкоджених будівель, що допоможе міжнародним донорам знаходити українців, яким вони готові будуть допомогти з відбудовою.

Детальніше про каталог та принцип його роботи розповідає керівник платформи “Підмога” Євген Вершинін.

Євген Вершинін

Що це за каталог та яка його мета?

Наш каталог міститиме інформацію про пошкоджені у результаті бойових дій та обстрілів будівлі, переважно житлові будинки. Плануємо публікувати детальний опис пошкоджень з фото та орієнтовним кошторисом або планом робіт для відбудови, а також історією власників. Вся ця інформація буде корисною для фондів та міжнародних благодійних організацій, які мають бажання допомогти українцям відбудувати свої помешкання.

Чому? Більшість фондів націлені на допомогу певним соціальним категоріям населення або ж готові виділяти фіксовану суму на один об’єкт і тоді їм важливо відразу бачити хоча б орієнтовний кошторис. Саме тому ми у каталозі продумали різноманітні фільтри, за допомогою яких, кожен донор легко зможе знайти саме тих людей, кому готовий допомагати.

Зауважу, що зареєструватися й переглянути перелік об’єктів та історії власників зможе кожен охочий, але персональні дані: імена та контакти, або ж адреси донор може дізнатися лише коли висловить бажання розглянути конкретний об’єкт для надання допомоги та особисто поспілкується з нашою командою або волонтерською організацією, яка є нашим партнером. Також зауважу, що ми не маємо доступу до державних реєстрів про прийняття рішень про надання тієї чи іншої фінансової допомоги.

Як працюватиме каталог?

Кожне звернення буде проходити декілька етапів.

Етап 1. Створення заявки.

На “Підмозі” є детальна форма для власників пошкоджених будівель, яку потрібно ретельно заповнити й додати фото. Якщо ж доступу до інтернету немає — в нас працює гаряча лінія  (+38 066 290 62 25), яка теж приймає заявки.

Етап 2. Розробка кошторису або плану відбудови об’єкта.

Якщо об’єкт за описом підпадає під критерії волонтерської організації, яка є нашим партнером, її представник разом з будівельником та кошторисником приїжджає на огляд для професійної оцінки. Відповідно, такі об’єкти в каталозі вже матимуть певну відмітку, що свідчитиме, про їх перевірку та міститимуть кошторис або підготований фахівцем план робіт.

Етап 3. Комунікація з донором.

Благодійний фонд або організація обирають з каталогу цікаві їм об’єкти та сконтактовують з волонтерською організацією для подальшої відбудови. До речі, допомогти у відбудові може кожен охочий, а не лише фонд. Для цього можна зареєструватися на “Підмозі” в якості волонтера/донора й обрати вид допомоги. Наприклад, спонсорувати відновлення проєкта чи надати будівельні матеріали. Також свої пропозиції чи запитання можна надсилати нам на пошту [email protected].

Чи можна залишити заявку на “Підмозі”, якщо власник вже зареєструвався в програмі “єВідновлення”?

Звісно. Ми не конкуруємо з програмою “єВідновлення” чи будь-якою іншою. Навпаки, хочемо стати її доповненням для швидшої й ефективнішої відбудови. Як відомо, максимальний розмір виплат за програмою 200 тис. грн, але ми прекрасно розуміємо, що для відновлення багатьох будинків навіть цієї суми буде недостатньо. У такому разі, в рамках програми власники зможуть зробити основні ремонтні роботи, наприклад, відремонтувати дах й замінити вікна, а донор вже допоможе із внутрішніми роботами. І таких варіантів взаємодоповнення різних програм одна одної може бути безліч.

Читайте також:
Гуртом проти руїни: як чернігівські волонтери допомагають відновлювати розбомблене рашистами місто

За рахунок чого існує сама платформа “Підмога”?

Платформа створена продуктовою IT-компанією EVO на запит Міністерства цифрової трансформації України. Наразі в нас невелика команда з восьми осіб. З них лише троє займаються “Підмогою” на повну зайнятість й отримують заробітну плату з фонду компанії. Решта — долучаються до нас на волонтерських засадах, а паралельно працюють над бізнес-задачами в інших проєктах.

Всі потреби, які виникають під час робочого процесу, теж покриваються з фонду EVO. А от сам каталог з травня цього року наповнюється командою “Сміливі відновлювати” за рахунок гранту від фонду Helvetas.

Чим ще “Підмога” може бути корисною для українців?

Уже рік ми тісно співпрацюємо з волонтерський проєктом “Сміливі відновлювати”, тож також активно приймаємо заявки на розбір завалів. І, звісно, маємо чимало планів на розширення функціоналу проєкта в найближчому майбутньому, але поки це лише розробки, про які зарано говорити.

Читайте також:
В Україні стартувала програма виплат коштів на відновлення житла


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна