Теракт на Каховській ГЕС: у зоні підтоплення опинилися понад 42 тисячі людей, підрив розслідують 10 опергруп

26 населених пунктів деокупованої Херсонщини опинилися в зоні підтоплення через теракт на Каховській ГЕС. У цій зоні проживає понад 42 тисячі громадян. Водночас, точної інформації про стан техногенної катастрофи на окупованій частині Херсонщини немає.

Про це 7 червня повідомили в Офісі Генпрокурора.

Унаслідок руйнування дамби відбувся неконтрольований скид води з підвищенням її рівня в нижній частині Дніпра до 12 метрів. Під час евакуації людей із підтоплених районів окупанти обстрілюють населені пункти, з яких проводиться евакуація.

Кримінальне провадження за фактом підриву Каховської ГЕС розслідують 10 слідчо-оперативних груп, які складаються зі співробітників Служби безпеки і Національної поліції.

“Проведено огляди 5 місць подій за допомогою квадрокоптера – в зоні спостереження 4 об’єкти критичної інфраструктури у м. Херсоні. Вони пов’язані з водопостачанням та водовідведенням”, – повідомили в ОГПУ.

Правоохоронці перевіряють всі версії подій, щоб встановити обставини вчиненого злочину та винних у ньому.

Підтоплення територій прибережної зони нижньої частини річки Дніпро може призвести до екологічної катастрофи:

  • через​ пошкодження вся Каховська ГЕС опинилася під водою, постраждав машинний цех, і у воду потрапило турбінне ​мастило;
  • різкий спад рівня води в Каховському водосховищі може призвести до порушення функціонування охолоджувальної системи Запорізької АЕС;
  • через підтоплення буде неможливою експлуатація Північно-Кримського та Каховського каналів після відновлення контролю над лівобережною частиною Херсонщини до відновлення Каховської ГЕС;
  • поширення інфекційних захворювань;
  • забруднення та непридатність для сільськогосподарської діяльності значної площі родючих ґрунтів, що загрожує продовольчій безпеці;
  • масова загибель водних біоресурсів через порушення екосистеми р. Дніпро та річок, що впадають до її русла;
  • руйнування та пошкодження об’єктів інфраструктури, приватних будівель, транспортних засобів;
  • затоплення соціальної інфраструктури, вихід з ладу каналізаційної та дренажної систем, через що значна кількість цивільного населення опиниться без питної води та електричного струму.

“Руйнування дамб – цивільних об’єктів, що містять небезпечні сили, є воєнним злочином. Про це чітко зазначено у статті 56 Додаткового протоколу I до Женевських конвенцій. Такі дії можуть бути прирівняні до використання зброї масового знищення”, — наголосили в Офісі Генпрокурора.

Підрив Каховської ГЕС та його наслідки. Передісторія

6 червня російські окупаційні війська підірвали дамбу Каховської ГЕС. У Херсонській області почалася евакуація населення з небезпечних районів, яким загрожує затоплення та де воно вже відбувається. Під загрозою понад 50 населених пунктів та національні парки. Затоплює міста й села, зокрема на окупованому лівому березі Дніпра.
З окупованої території евакуація, за рідкісними випадками, не проводиться. 6 червня мешканців окупованої Олешківської громади, які намагалися виїхати самостійно, загарбники не випускали.
Із цими територіями втрачається зв’язок.

Підрив греблі Каховської ГЕС, розлив Дніпра нижче за течією та наступне зміління річки загрожує Дніпропетровщині, Запоріжжю та Херсонщині важкими екологічними та економічними наслідками.

Українське керівництво стверджує, що росіяни підірвали греблю ГЕС, щоб зупинити контрнаступ ЗСУ. Західні партнери зазначають, що наразі немає точних відомостей, хто саме підірвав греблю, але в будь-якому разі це є наслідком російської повномасштабної агресії.

Російські загарбники захопили головну споруду Північно-Кримського каналу і Каховську ГЕС 24 лютого минулого року.

Головне управління розвідки МОУ в жовтні повідомляло, що Каховську ГЕС росіяни замінували ще в квітні 2022 року. Тоді йшлося про те, що окупанти передбачали швидке звільнення українськими військовими правобережної частини Херсонської області та готували серію терактів на цій території. Зокрема, під загрозою руйнування опинились дамба Каховського водосховища та агрегати Каховської гідроелектростанції.

Також у жовтні 2022 року Генеральний штаб ЗС України та американський Інститут дослідження війни наголошували, що росіяни створюють інформаційне поле для ймовірної інсценованої атаки на окуповану ними Каховську ГЕС, щоб виправдати або прикрити свій відступ на Херсонщині.

Читайте також:
Російські хакери здійснили атаку на гарячу лінію Херсонської ОВА, де приймають заявки на евакуацію

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна