Латвія передала Україні вже 66 авто, конфіскованих у своїх п’яних водіїв

Латвія передала Україні вже 66 автомобілів, конфіскованих у п’яних латвійських водіїв.

Про такі дані станом на 1 червня повідомило видання Delfi.

У березні інформували про перші 18 авто такого походження, відправлених до України.

Поправки до закону про підтримку цивільного населення України, які дозволяють передавати українському уряду машини, конфісковані у водіїв напідпитку, було ухвалено у Латвії у лютому 2023 року. Рішення про передачу автомобілів у кожному випадку ухвалює уряд ЛР.

“Зараз ми можемо реалізувати конфісковані у п’яних водіїв транспортні засоби, продавши їх, здавши на переробку або розібравши на запчастини. Однак ми бачимо, що за нинішніх умов вони були б корисною підтримкою для народу України”, – пояснював ухвалене рішення голова комісії з оборони, внутрішніх справ та запобігання корупції Раймонд Бергманіс.

У листопаді 2022 року в Латвії набув чинності закон, що дозволяє вилучати автомобілі: це відбувається у випадку, якщо у водія виявили понад 1,5 проміле алкоголю або сліди наркотиків у крові, а також якщо він відмовився від перевірки на наявність в організмі таких речовин. Конфісковані машини зберігаються на стоянках держагентства постачання по всій Латвії, потім виставляються на аукціон служби державних доходів.

Нагадаємо, в Україні на початку повномасштабної російської агресії подекуди також застосовували конфіскацію у п’яних водіїв авто на потреби ЗСУ, зокрема тих, що зупиняли в комендантську годину. Однак після весни 2022 року про таку практику вже було не чути.

Читайте також:
У Росії затримали п’яного депутата Держдуми Рашкіна з мертвим лосем в авто

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна