Новим президентом Латвії стане нинішній очільник МЗС

Сейм обрав новим президентом Латвії чинного міністра закордонних справ Едгарса Рінкевичса.

Про це з посиланням на Delfi пише “Європейська правда“.

Посаду глави держави 49-річний Рінкевичс обійме з 8 липня 2023 року, замінивши на ній нинішнього президента Егілса Левітса (він від участі у виборах відмовився).

У третьому раунді голосування, в якому залишилося два кандидати – Рінкевичс та Улдіс Піленс – перший отримав 52 голоси, що достатньо для обрання. Вирішальну роль зіграли голоси соціал-демократів, оскільки їхня кандидатка Еліна Пінто вибула після другого раунду.

У перших двох раундах голосування за Рінкевичса віддали голоси по 42 депутати.

У зверненні до Сейму новообраний президент подякував і тим парламентарям, які його підтримали, й тим, хто голосував проти. Він пообіцяв робити усе, що від нього залежить, для безпеки, єдності та процвітання країни, тісно співпрацювати із Сеймом та урядом.

Едгарс Рінкевичс очолював міністерство закордонних справ Латвії з 2011 року. Послідовно підтримує Україну. Ще до повномасштабного вторгнення РФ, у квітні 2021 року, закликав надати нашій державі План дій щодо членства в НАТО.

28 листопада 2022 року приїздив з візитом у Київ разом із главами МЗС Литви, Естонії, Фінляндії, Швеції, Норвегії та Ісландії.

Читайте також:
Якщо Україна після війни не ввійде в НАТО, у Європі не буде реального миру, – прем’єр Латвії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна