Олігарх Абрамович обманом отримав громадянство Португалії як “нащадок євреїв-сефардів”

Російський олігарх Роман Абрамович став громадянином Португалії, скориставшись такою можливістю для нащадків сефардських євреїв. При тому що Абрамович сефардом вочевидь не є.

Про це пише “Vanity Fair” 16 травня.

Олігарх довів, що нібито походить від сефардських євреїв, вигнаних із країни 500 років тому.

Сефарди – етнографічна група єврейського народу, що сформувалася на Піренейському півострові та в Північній Африці після міграцій юдеїв у Римській імперії та згодом у Халіфаті. Сефарди були вигнані з Іспанії й Португалії 1492 року.

Щоб отримати громадянство Португалії, 6 липня 2020 року Абрамович надіслав лист єврейській спільні Порту, підписавшись як “Нахман бен Аарон”.

“Дорога спільнота, я сефардський єврей, член сефардської громади. Рабин Борода взяв у мене інтервʼю та підтвердив моє сефардське походження. Дякую, Роман”, – написав він.

Крім цього, у листі також були свідоцтво про народження, PDF-файл із назвою “Лист від рабина”, копії російських та ізраїльських паспортів і документ Microsoft Word під назвою “Роман Абрамович, генеалогічне дерево”. Майже за дві години олігарху відповіли: “Шалом. Затверджено”, і попросили відправити ще деяку інформацію в іншому форматі.

Після цього почався швидкий шлях Абрамовича до отримання португальського громадянства.

Своєю чергою, президент Федерації єврейських громад Росії Олександр Борода повідомив португальській громаді, що Абрамович “зберігає сефардські ритуали, спосіб життя, традиції та харчові звичаї”. Однак не зміг пояснити, про які особливості в їжі він говорив.

Пізніше португальське громадянство намагався отримати і сам Борода, попри те, що його португальське та іспанське коріння становить лише 0,6%.

У результаті справа про незаконне отримання громадянства Абрамовичем розслідує прокуратура Португалії.

Закон про натуралізацію сефардів, що містить такі лазівки, Португалія планує скасувати до кінця року.

Передісторія

У 2015 році Португалія ввела правило про “повернення громадянства сефардам”. Через фінансові кризи країні бракувало грошей, а населення стрімко старішало. Так, у 2012 році Португалія запровадила програму, що дозволяла жити у країні багатим іноземцям, якщо ті інвестують у нерухомість понад $600 тисяч.
Лісабон запропонував сефардам повертатися до країни та отримувати громадянство ― для цього достатньо було надати докази свого походження та не мати судимості.

Читайте також:
Путін “узаконив” депортацію з окупованих територій українців, які не прийняли російське громадянство

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна