Повернення 30-тисячних виплат військовим: до Ради внесли новий законопроєкт

Робоча група Парламенту з представників різних фракцій підготувала новий законопроєкт по доплатах військовим.

Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк у понеділок, 29 травня.

Так, законом передбачена щомісячна додаткова винагорода від 30 до 100 тис. гривень пропорційно часу виконання бойових (спеціальних) завдань, у порядку, розмірах та на умовах, встановлених Кабінетом Міністрів України. Ця норма має діяти на час дії воєнного часу. 

Як зазначається, строковики отримуватимуть винагороду в розмірі 6000 грн/місяць пропорційно часу проходження військової служби. Аналогічні виплати передбачені для військовослужбовців, які отримали травму (поранення, контузію, каліцтво) під час ведення бойових дій, та які зараховані в розпорядження відповідного командира під час тимчасової непридатності до військової служби.

Для курсантів виплачується додаткова винагорода у 2350 грн/місяць.

Для інструкторів розмір додаткової винагороди залежить від рівня, інтенсивності та напрямків підготовки (10-30 тис. грн). Він визначається керівниками сектора безпеки і оборони України.

“Орієнтовно це потягне витрати до 10 млрд грн з Бюджету. В цьому році це 1,9 млрд/ грн до кінця року, але це без врахування доплати інструкторам”, – зауважив нардеп.

Також, за його словами, в законопроєкті є норми, які не повʼязані з фінансуванням, але важливі.

  • не допускати до участі у веденні бойових дій військовослужбовців з тих, що призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, які не пройшли курс базової військової підготовки;
  • термін проходження базової військової підготовки не може бути меншим, ніж один місяць для мобілізованих громадян, які раніше не проходили військову службу;
  • під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися частина щорічної основної відпустки тривалістю 30 календарних днів, а також відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів.

Ця ініціатива підготовлена на заміну поправки “про повернення 30 тис.” до законопроєкту №8312.

Передісторія

Як інформувала “Новинарня“, з 1 лютого 2023 року змінився порядок виплат премій військовим в Україні. Було скасовано так звані “тридцятки” – премії в розмірі 30 тис. грн, які з весни 2022 року передбачалися всім військовим. При цьому мінімальний розмір в ЗСУ й системі МВС/НГУ платні встановили на рівні 20,1 тис. грн.

Негласно зміну підходу пояснюють нестачею фінансування в Міноборони при зростанні чисельності мобілізованих.

Тепер виплати безпосередньо залежать від районів перебування воїнів, складності та специфіки виконання ними бойових чи спеціальних завдань. Виплата 100 тис. грн бійцям на передовій зберігається, але перелік зон бойових дій уточнено.

У квітні Верховна Рада проголосувала за повернення 30 000 гривень всім військовим, але депутати не прописали, звідки в бюджеті взяти гроші на покриття всіх необхідних для цього витрат. У ГШ вкотре наголосили, що додаткова грошова винагорода нараховуватиметься залежно від районів бойових дій та складності завдань, які виконують бійці.

Читайте також:
Парламент дозволив ввозити товари для виробництва та ремонту БПЛА без податків

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна