Ви можете навіть не знати, що вже втрачаєте зір ℗

Глаукома – одне з найбільш підступних і небезпечних захворювань очей. Підступність його полягає в тому, що протягом значного часу людина навіть не підозрює про свою хворобу, яка зрештою може призвести до повної сліпоти. А коли симптоми глаукоми не помітити вже неможливо, вона зазвичай перебуває на тій стадії, коли без оперативного втручання вже не обійтися.

Тому так важливо вчасно звертатися до офтальмолога – наприклад, фахівців із клініки Visiobud, де можна пройти повний огляд і вчасно “упіймати” хворобу.

Чим небезпечна глаукома

Якщо казати простою мовою, до глаукоми призводить порушення відтоку рідини з ока, яке супроводжується підвищенням внутрішньоочного тиску. Внаслідок цього розвивається атрофія зорового нерва, що зрештою призводить до сліпоти.

Важливо знати, що цей процес розвивається поступово, абсолютно безболісно й фактично непомітно для людини – доки не з’являться характерні “випадання полів зору”. Це коли дивишся на предмет, але не бачиш його частини (наприклад, посередині). Або навпаки – добре видно все, що просто перед тобою, а кутовий зір “не працює” – по боках все ніби розпливається.

На початкових стадіях розвитку глаукоми встановити її можна лише одним єдиним способом: вимірюванням очного тиску. Зробити це можна лише в кабінеті офтальмолога.

Хто в зоні ризику

Щоб не проґавити розвиток глаукоми і не втратити шанс зберегти зір, проходити огляд у офтальмолога бодай раз на рік, в принципі, можна порадити кожній людині. Але особливо важливо це робити тим, хто перебуває в зоні підвищеного ризику:

  • людям віком від 40 років;
  • тим, у кого в родині траплялися випадки глаукоми;
  • за наявності патологій зору (короткозорість, далекозорість тощо);
  • тим, у кого були операції на очах, включно з лазерною корекцією короткозорості (особливо якщо йшлося про корекцію більш ніж на 7 діоптрій);
  • людям, які тривалий час приймають гормональні препарати;
  • тим, у кого були травми та пошкодження ока.

Якщо ж ви відчули появу перед очима темних плям, звуження полів зору чи бачите при погляді на світло райдужні кола – бігом до лікаря! Є високий ризик того, що глаукома вже на високій стадії.

Лікування глаукоми

На ранніх стадіях хвороби основним методом лікування глаукоми є консервативна терапія: пацієнту призначають краплі очей, що знижують внутрішньоочний тиск. За умови регулярного дотримання рекомендацій лікаря, цей метод є досить ефективним. Проте діє він лише тоді, коли ще не відбулися серйозні деформації нервових тканин ока.

Якщо ж пацієнт звернувся до фахівця надто пізно, або медикаментозна терапія не допомагає і хвороба прогресує, необхідне оперативне втручання. Найчастіше йдеться про лазерну корекцію, проте в запущених випадках вона вже також не допоможе – тоді проводиться “класична” хірургічна операція.

Втім, краще, звісно, не доводити себе до такого стану і вчасно звертатися до лікаря. Адже глаукома є причиною 15% сліпоти в усьому світі, а це дуже високий і небезпечний показник.

Матеріал публікується на правах реклами ℗


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна