Ердоган виграв президентські вибори в Туреччині

У другому турі президентських виборів у Туреччині перемагає чинний глава держави Реджеп Таїп Ердоган.

У неділю, 28 травня, після підрахунку 98% виборчих скриньок він набирає 52,1% і вже є недосяжним для опозиціонера Кемаля Киличдароглу, в якого 47,9%.

Явка в другому турі виборів склала 85% (два тижні тому в першому – 87%).

У першому турі консерватор Ердоган здобув 49,5%, а кемаліст і соціал-демократ Киличдароглу – 44,8%. Націоналістичний кандидат Сінан Оган, який мав 5,3%, перед “фіналом” підтримав Ердогана.

Спілкуючись із присутніми на виборчій дільниці в Стамбулі журналістами, Ердоган нагадав, що другий тур виборів президента проводиться “вперше в історії турецької демократії”.

Виборчі дільниці закрилися о 17-й годині. В голосуванні взяли участь близько 64,4 млн виборців.

Ердогана підтримала переважно глибинка і сільська провінція, тоді як Киличдароглу – великі міста й середземноморське узбережжя.

Для контролю підрахунків опозиційні партії об’єднали понад 400 тисяч волонтерів.

“Ми завершили другий тур президентських виборів з прихильністю нашої нації. Я хотів би висловити подяку моїй нації за те, що вона подарувала нам день демократії”, – сказав Ердоган.

“Переможці виборів як 14 травня, так і виборів 28 травня — це всі наші 85 мільйонів громадян”, — сказав він.

Лідери Катару, Лівії, Алжиру, Угорщини та Палестинської автономії, а також Путін, уже привітали Ердогана з перемогою, ще до завершенням офіційного підрахунку голосів.

Контекст

Вибори в Туреччині відбулися на тлі погіршення економічної ситуації, зростання інфляції, подолання наслідків землетрусів 6 лютого, які висвітили проблеми з корупцією в державі. Також прикметною була тема все більшої залежності 69-річного Ердогана від Росії та її “політичних” інвестицій.

74-річний Кемаль Киличдароглу обіцяв відмовитися від багатьох повноважень, отриманих президентом Ердоганом після того, як він пережив невдалий державний переворот у 2016 році. Політичні експерти називали його значно кращим варіантом для інтересів України. Новий лідер мав би стати менш орієнтованим на Москву та більш договороздатним із ЄС і США.

Однак при владі залишається Реджеп Ердоган. Він обіймає посаду президента з 2014 року, а перед тим із 2003 року очолював уряд Туреччини.

За результатами голосування 14 травня “Народний альянс” Ердогана також зберіг більшість у 600-місному парламенті, здобуваючи приблизно 323 мандати (268 – Партія справедливості і розвитку, 50 – націоналісти, 5 – Партія нового добробуту).

Тобто в Національних зборах ердоганівці також матимуть контрольний пакет голосів для підтримки авторитарного лідера.

Варто зазначити, що опозиція на виборах президента практично не мала доступу до загальнонаціональних ЗМІ. Так, державна телекомпанія TRT у квітні надала Ердогану 32 години для агітації, а Киличдароглу – лише 32 хвилини.

Читайте також:
Ердогану стало зле під час передвиборчого прямого ефіру

Ердоган: “зернова угода” продовжена ще на два місяці, РФ пообіцяла безперешкодний вихід турецьких суден із портів України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна