Ердоган: “зернова угода” продовжена ще на два місяці, РФ пообіцяла безперешкодний вихід турецьких суден із портів України

Чорноморська зернова ініціатива була продовжена ще на 2 місяці. Москва запевнина Анкару, що не перешкоджатиме виходу турецьких суден із українських портів.

Про це в середу, 17 травня, повідомив президент Туреччини Реджеп Ердоган.

“Завдяки зусиллям нашої країни, підтримці наших російських друзів і внеску наших українських друзів було ухвалене рішення продовжити угоду про зерновий коридор ще на два місяці”, – заявив він під час звернення до однопартійців і керівників осередків його Партії справедливості та розвитку.

Ердоган зауважив, що його країна продовжить зусилля щодо виконання всіх умов “зернової угоди” та її продовження у наступному періоді.

Зокрема, заявив, що отримав від Москви гарантії безперешкодного виходу турецьких суден із українських портів Миколаїв та Ольвія.

“Наші російські друзі повідомили, що не перешкоджатимуть виходу наших суден із портів Миколаїв та Ольвія. І ми вдячні їм за це”, – сказав турецький лідер.

Водночас Ердоган не уточнив, чи передбачає продовження “зернової угоди” зміни, на яких раніше наполягала РФ – зокрема розблокування частини санкцій.

За співпрацю підтримку ініціативи щодо продовження зернової угоди Ердоган подякував президенту України Володимиру Зеленському, генеральному секретарю ООН Антоніу Гуттерішу та президенту Росії Володимиру Путіну.

“Я бажаю, щоб це рішення, яке має життєво важливе значення для безперебійної роботи глобальних ланцюгів постачання продовольства і особливо для полегшення доступу до зерна країн, які його потребують, було корисним для всіх сторін”, – сказав він.

Як інформувала “Новинарня“, 26 квітня окупанти вкотре заблокували Чорноморський зерновий коридор.

У результаті 4 судна, зокрема “Akdeniz-M”, зафрахтоване Всесвітньою продовольчою програмою ООН для доставки пшениці до Ефіопії, не змогли покинути порти Чорноморськ, Одеса та Південний. Ще одне судно очікує проходу в порт Одеси в районі Суліни.

Читайте також:
Останнє судно у межах “зернової угоди” залишило український порт

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна