Під Бахмутом загинув засновник білоруського “Білого легіону” Мирослав Лозовський

На війні за Україну в районі Бахмута Донецької області загинув засновник білоруського “Білого легіону” Мирослав Лазовський.

Про це в п’ятницю, 26 травня, повідомило“Радіо Свобода”.

Боєць батальйону “Волат” Лазовський — один із п’яти загиблих під Бахмутом білоруських добровольців, які воювали за свободу Білорусі та України.

Мирослав Лазовський у лавах ЗСУ в Бахмуті, весна 2023

Мирославу Лазовському було 49 років. Прощання з ним відбулося вдень 26 травня у Києві біля пам’ятника Кию, Щеку й Хориву та Либеді на березі Дніпра.

Хто такий Мирослав Лазовський

Мирослав Лазовський (Лозовський) народився в Мінську. Закінчив Білоруський національний технічний університет.

1995 року вступив до “Союзу білоруських військових” (“Згуртаваньне беларускіх вайскоўцаў”), заснованого Миколою Статкевичем.

Того ж року став одним із засновників “Білого легіону” — воєнізованої патріотичної організації, метою якої була допризовна підготовка молоді.

Члени “Білого легіону” були активними учасниками патріотичних мітингів та демонстрацій у 1996-1999 роках. На початку 2000-х організація пішла в підпілля. Лазовський і колишні керівники організації були затримані у справі про вибух 3 липня 2008 року, але незабаром були звільнені з-під варти.

Остання згадка про “Білий легіон” з’явилася у 2017 році, коли лукашенківські силовики затримали Лазовського та колишніх керівників організації у справі про “збройну провокацію” або “масові заворушення”, які нібито готувалися членами “Білого легіону”. Невдовзі кримінальну справу призупинили, а потім закрили.

Незабаром після цього Мирослав одружився зі своєю дівчиною Світланою. Подружжя обрало для шлюбу річницю битви під Оршею 8 вересня.

2013 року Мирослав Лозовський заснував книжкову серію “Білорусь у війнах”, метою якої назвав поширення наукових та популярних видань про історію Білорусі. Працював інженером, а потім у видавництві “Книгазбор”, яке було ліквідоване режимом Лукашенка у січні 2023 року.

Мирослав Лазовський в ЗСУ

Після поствиборчих протестів у Білорусі 2020 року Лазовський переїхав до України. З початком повномасштабної російської агресії пішов у білоруські добровольці в системі ЗСУ.

Читайте також:
Захищаючи Бахмут, загинули п’ятеро білоруських бійців полку Калиновського

У бою під Лисичанськом загинув комбат Іван Марчук “Брест”, із кількома білоруськими бійцями втрачено зв’язок

“Тур давно зрозумів важливість битви за Україну”. Яким був білорус Олексій Скобля, що поліг у бою під Києвом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна