Кадрові перестановки в СБУ: заступником голови став луганчанин Наумюк, чиї батьки взяли громадянство РФ, а брат працював у Москві

доповнено

Президент Володимир Зеленський 25 травня підписав кілька указів щодо Служби безпеки України.

Указом №298/2023 Сергій Наумюк призначений заступником голови СБУ.

Донедавна він був керівником підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро, цієї зими претендував на посаду голови НАБУ на конкурсі. Працював також в СБУ.

Батьки Наумюка, який народився в Луганську, у 2015 році отримали паспорти Росії, а брат переїхав працювати до Москви в банку. Але зараз брат і батьки вже в США і нібито подали заяви на відмову від російського громадянства (читайте про це нижче).

Іншим указом президента, №297/2023, Тарас Цюцюра звільнений із посади начальника Управління Служби безпеки України в Хмельницькій області.

Також указами від 25 травня звання бригадного генерала отримали: Анатолій Сандурський – заступник голови СБУ, Віктор Доровський – начальник Управління Служби безпеки України в Одеській області.

Питання щодо родичів Наумюка

Близькі родичі Сергія Анатолійовича Наумюка отримали паспорти Російської Федерації. Брат жив в РФ та працював на РФ. Батько з матір’ю жили в Луганську, на окупованій території. Батьки та брат приїздили до України через російський кордон після 2014-2015 років. Про все це ЗМІ стало відомо в лютому 2022 року, коли відбувався процес відбору нового директора НАБУ та проходили співбесіди відбіркової комісії з кандидатами.

“Судово-юридична газета” тоді писала: “22 лютого співбесіди на доброчесність почалися з Сергія Наумюка. Він у листопаді 2015 року очолив Другий підрозділ детективів Національного антикорупційного бюро України. З червня 2016 року – керівник Четвертого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів НАБУ. Безпосередньо організовував за територіальним принципом оперативну та слідчу роботу міжобласних відділів детективів дислокованих у Львові, Одесі і Харкові.

Рекомендації кандидату надали член правління ВГО “Автомайдан” Олексій Гриценко, “European Union Advisory Mission, National Security Expert” Максим Будаков, т.в.о. директора НАБУ Гізо Углава, співробітник ГУР МО України генерал-майор Віктор Трепак, керівник Департаменту запобігання та виявлення корупції НАЗК Сергій Деркач.

“Чи мають Ваші близькі громадянство інших держав та чи перетинали кордон з тимчасово окупованої територією та з РФ?” – запитали Наумюка члени Комісії.

“Мій брат з 2017 року постійно проживає у США, працює в ІТ-компанії і з 2021 року має право постійного проживання у США. Батьки з 1978 року проживали у Луганську. На час окупації кожен вирішував, чи покидати свій дім. Вони залишися у себе вдома, жили своїм життя і не співпрацювали з окупаційною владою.

Із 2014 року батько 2-3 рази приїжджав до Києва. Мати частіше приїжджала до онуків. У моїх батьків можуть бути перетини через кордон РФ, зокрема, через Бєлгородську область, коли вони приїжджали на територію України”, – відповів кандидат.

“У 2015 році із певних побутових причин батько і брат були вимушені отримати російські паспорти. В подальшому вони від них відмовилися. Ця інформація стосується приватного життя дорослих людей, і я не хотів би у більшому обсязі її обговорювати, що не наражати на небезпеку своїх родичів. Я надав Комісії докладну інформацію з цього питання”, – сказав Сергій Наумюк.

Кандидат розповів, що його батьки разом з братом зараз знаходяться у США: “24.02.2022 я прибув до відповідного підрозділу і був готовий мобілізуватися. Через кілька днів мене призвали і я приступив до виконання бойових завдань. Я звʼязався з батьками, що до них можуть прийти, пояснив, що у них є кілька днів на виїзд із Луганська. Тому вони терміново виїхали до США до брата. Зараз вони у США мають статус дещо подібний до статусу біженців”, – сказав кандидат.

Член Комісії Повілас Малакаускас поставив питання щодо брата кандидата: “Комісія отримала інформацію, що Ваш брат працював головою відділу російського банку «Открытие» і він працював на різних посадах, у тому числі очолював управління «Петрокомерцбанку». І цей банк був обслуговуючим банком «Лукойл». Які стосунки Вашого брата з РФ зараз?”

“Дійсно, до свого відʼїзду до США брат працював у приватній банківській установі ПАТ «Открытие» в Москві. До цього, у 2015 році, через кризу в банківському секторі він втратив роботу у Києві. Його знайомі у міжнародних банківських колах порекомендували його на посаду директору департаменту кредитування. В той час банком володів бізнесмен Вадим Бєляєв, який потім через конфлікт з путінським режимом втратив банк і емігрував за кордон. У «Петрокомерцбанку» брат працював теж.

Зараз брат проживає у США і повністю інтегрований в американське суспільство. Він донатить українські інтереси. Він відвідує у США антипутінські публічні заходи, я навіть навів фото та відеоматеріали”, – підкреслив Сергій Наумюк.

“Ви повідомили, що Ваші близькі отримали паспорти. Чи є підтвердження тому, що вони відмовилися від них?” – запитали члени Комісії.

“Ними подані заяви до консульства РФ у Х’юстоні, але російська сторона наразі затягує цей процес”, – зазначив Сергій Наумюк.

Також виникли питання щодо набуття у власність матірʼю кандидата квартири в Луганську у червні 2014 року.

“Майнові права на будинок, який зводився, вона набула наприкінці 2013 року. А у 2014 році було здійснено оформлення та реєстрація права власності”, – відповів кандидат.

“Тобто у 2014 році? Яким чином вона зареєструвала це право?” – уточнив член Комісії Кирило Легких.

“Я не володію цим питанням”, – зазначив кандидат.

Член Комісії Драго Кос поставив питання стосовно процесу розлучення з дружиною.

“Цей процес почався ще до моєї участі у конкурсі, судовий процес триває”, – зазначив кандидат.

Дружина кандидата також працює у НАБУ.

“Дружині треба буде звільнитися незалежно від того, чим закінчиться наш процес із розлучення”, – відповів Наумюк.

Втім, наразі Сергій Наумюк, як він розповів, працює в СБУ.

“Ви говорите про мобілізацію. Будучи співробітником НАБУ, ви фактично виконуєте обовʼязки в іншому правоохоронному органі. Чи не здається вам, що ви достатньо інтегровані в Службу [безпеки] і чи не завадить вам це виконувати обовязки як директора [НАБУ]?” – запитав член Комісії Кирило Легких.

“Я працював 7 років з самого початку роботи НАБУ. Вважаю, що маю стосунок до створення окремих напрямків Бюро. Я з однаковою віддачею ставлюся як до своїх обовязків у НАБУ, так і у Службі безпеки. До СБУ я повернувся з однієї причини – бо стався напад на нашу країну, і я як офіцер запасу мав це зробити. Це був як моральний обовʼязок, так і за законом. І всіх працівників НАБУ, а я не єдиний такий працівник, Бюро, який перейшов на військову службу. І після закінчення війни я, незалежно від того, чи стану директором, планую повертатися до НАБУ”, – зазначив кандидат. (…)

Також виникли деякі питання до набуття майна родиною кандидата.

“Ваш батько, Анатолій Наумюк, набув у власність квартиру площею 205,2 кв метрів у Харкові. Поясність підставу та вартість”, – попросили члени Комісії.

На це Сергій Наумюк пояснив, що “це був приклад невдалої угоди”, бо потім виявилося, що за обʼєктом рахувалася прихована іпотека перед банком. А всі документи залишилися у Луганську в особистому архіві, і з тих причин, що батьки знаходяться за кордоном, вони не мають доступу до цих документів.

Читайте також:
Президент призначив нових начальників трьох регіональних управлінь СБУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна