В Україні презентували перше комплексне дослідження потреб ветеранів та діючих військових

Український ветеранський фонд Мінветеранів опублікував дослідження “Потреби ветеранів”. Це перше комплексне дослідження потреб і запитів ветеранів та діючих військових, проведене в Україні з 2014 року.

Про це повідомила пресслужба УВФ у середу, 17 травня.

Зазначається, що команда аналітиків Фонду, що проводила дослідження, опрацювала досвід іноземних країн, зокрема США, Великої Британії, Канади, Хорватії. 

“Після 24 лютого кількість ветеранів різко зросла, а, отже, збільшився і обʼєм їхніх потреб. Держава, центральні органи виконавчої влади, громадські організації і суспільство загалом вже сьогодні мають напрацьовувати програми для ветеранів. Але не виходячи з власного бачення, а орієнтуючись на те, чого насправді хочуть ветерани”,  — говорить про мету дослідження Наталія Калмикова, Виконавча директорка Українського ветеранського фонду Мінветеранів. 

Згідно з дослідженням УВФ, на запитання про виконання державою своїх зобов’язань перед ветеранами — 45,4% опитаних вказали, що держава “скоріше не виконує”. Натомість 22,1% респондентів вважають навпаки — “скоріше виконує”. І “зовсім не виконує” вважають 8,3% респондентів.

Опитані ветерани зазначають, що зараз та в майбутньому потребуватимуть:

  • допомоги у зміцненні здоров’я — 53,8%
  • підтримки у придбанні житла — 34,7
  • фінансової підтримки — 31,1%
  • покращення житлових умов — 24,9%
  • підтримки в отриманні освіти — 24,4%
  • допомоги із працевлаштуванням — 20,4%, 
  • психологічної підтримки — 20%
  • підприємницьких інвестиціях — 20%
  • пільг на землю — 16,4% 
  • не фінансової підтримки свого бізнесу — 11,1%
  • допомоги у відновленні житла — 3,1%.

Окрім того, 63,6% ветеранів хочуть після війська зайнятися власною справою.

“Наші дослідження, зокрема це, показують, що ветерани прагнуть покращення не лише для себе чи своїх рідних, а й довкола. Наприклад, багатьох ветеранів турбує інклюзивний простір. Більшість із них вважає, що його немає. Хоча погоджуються, що з 2014 року почалися певні зрушення. Зокрема, окремі райони Києва є безбар’єрними, але в селах таких умов немає. Це уже досить великий шмат роботи для органів місцевої влади прямо зараз. У суспільстві популярна думка “після перемоги”, однак я би хотіла наголосити, що ветерани повертаються вже і їх достатня кількість. Тому не потрібно чекати чогось та колись. Ми, як держава, як суспільство повинні були підготувати тил для захисників та захисниць на вчора”, — переконана Руслана Величко-Трифонюк, перша заступниця Виконавчої директорки УВФ.

Окрім того, ветерани, які отримували державні послуги, ними не були задоволені. Зокрема, вони відзначили медичне обслуговування — 48,9%. Далі: грошова допомога — 25,8%, пенсія — 24% та психологічна реабілітація — 20,4%. 

Ветерани вважають найбільш важливими та ефективним такі пільги:

  • доступна безкоштовна медицина для військових та ветеранів;
  • можливості перекваліфікації, як інструменту ресоціалізації ветеранів;
  • пільги на землю та її першочергове отримання;
  • освітні пільги для дітей ветеранів, зокрема першочерговий вступ до дитсадка та школи.

Ознайомитися із повним текстом дослідження можна за посиланням. 

Довідково:

Дослідження “Потреби ветеранів” є продовженням комплексного дослідження “Портрет ветерана”, проведеного Українським ветеранським фондом Мінветеранів улітку 2022 року. Дослідження “Потреби ветеранів” проводилося з січня по квітень 2023 року, та складалося з двох частин.
Спершу проаналізували актуальну державну політику соціального захисту ветеранів війни, що включає в себе: пільги в системі охорони здоров’я, пільги в системі освіти, пільги в системі матеріальної підтримки, оподаткування, в сфері зайнятості населення, а також житлові та інші пільги.
Ця частина дослідження також включає аналіз кращих міжнародних політик у сфері соціального захисту ветеранів. Для аналізу міжнародного досвіду було обрано такі країни як: Сполучені Штати Америки, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії, Канада, Хорватія та Австралія.
Друга частина дослідження складається з двадцятого загальнонаціонального опитування проведеного соціологічною групою Рейтинг “Образ ветеранів в українському суспільстві”; другого анонімного онлайн  опитування Українського ветеранського фонду серед ветеранів та діючих військовослужбовців “Потреби ветеранів” та фокус-групового дослідження серед ветеранів та ветеранок проведеного Українським ветеранським фондом.
У ході дослідження провели 2 фокус-групи: група чоловіків ветеранів та група жінок ветеранок. У кожній групі було по 6 респондентів, яких обрали за такими критеріями: проходили або проходять військову службу, брали участь в бойових діях, мають статус УБД або особи з інвалідністю внаслідок бойових дій, мають досвід отримання соціальних послуг та пільг.

Читайте також:
УВФ підготував аналітичне дослідження про ветеранську політику Хорватії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна