УВФ підготував аналітичне дослідження про ветеранську політику Хорватії

Фахівці Українського ветеранського фонду презентували нову аналітичну довідку “Інструменти та практики державної підтримки ветеранського бізнесу в Республіці Хорватія”.

Дослідження опубліковане на сайті УВФ, повідомляє пресслужба фонду.

Зазначається, що допомога ветеранам у Хорватії зараз стала послідовною та постійно розвивається. Ми дослідили особливо цікаву для нас нішу – підтримку ветеранського бізнесу в Хорватії. Це – один із наших основних напрямків діяльності. Саме тому ми аналізуємо світовий досвід.

У Хорватії кожен 10 громадянин – ветеран. Загалом зараз ветеранів в країні понад 500 тисяч. Щороку все більше хорватів отримують офіційний статус ветерана.

Хорватія підтримує ветеранів-підприємців на державному рівні разом з кількома установами. Вони всі надають послуги, корисні для ветеранів. До прикладу:

  • Хорватське агентство малого бізнесу, інновацій та інвестицій – підтримують ветеранський бізнес від розробки ідеї до виведення на ринок, фінансують малий бізнес.
  • Торгово-промислова палата Хорватії – шукають партнерів для виходу на зовнішній ринок, навчають підприємців, надають юридичні консультації, допомагають отримати кошти від ЄС.
  • Хорватська реміснича палата – допомагають ветеранам створювати торговий чи  ремісничий бізнес. Дають державі свої висновки та рекомендації для нормативно-правових актів.
  • Хорватський банк реконструкції та розвитку – допомагають реалізувати бізнес-ідеї, підтримують розвиток малого та середнього ветеранського бізнесу.

З 2015 року ветерани Хорватії об’єднуються в соціально-трудові кооперативи. У них дві третини учасників – ветерани, люди з інвалідністю внаслідок війни, члени їхніх родин. Зазвичай в кооперативах 6-10 людей середнього віку 46 років, з бойовим досвідом і досвідом ведення бізнесу. В основному вони займаються традиційним рослинництвом і виготовляють харчові продукти.

У Хорватії є 315 ветеранських кооперативів. Це більше третини від загальної кількості всіх зареєстрованих кооперативів. Їхня кількість зростає.

Ветерани вважають, що кооперативи мають кращу конкурентоспроможність і менший бізнес-ризик, ніж індивідуальні підприємництва. В основному вони отримують кошти від приватних капіталів і комерційних кредитів.

Більшість ветеранських кооперативів засновані та є бенефіціарами програми підтримки від Міністерства сім’ї, хорватських ветеранів війни та солідарності поколінь.

Хоч такі кооперативи мають прибуткову стратегію, але також мають соціальні місії:

  • реінтеграція ветеранів
  • відновлення здоров’я
  • розвиток психосоціальних можливостей ветеранів
  • залучення в економічні процеси осіб з обмеженою працездатністю, безробітних ветеранів і їхніх родин.

Є багато програм та ініціатив підтримки ветеранського бізнесу. До прикладу:

  • програма професійного навчання та працевлаштування для хорватських ветеранів і дітей загиблих, ув’язнених або зниклих безвісти» – із 2004 року це безперервні освітні заходи для ветеранських кооперативів
  • грантові програми фінансування ветеранського бізнесу на різні суми для розширення або відкриття власної справи
  • проєкт магазину для ветеранів, під назвою «Красиві і наші» – тут не тільки про звичайні магазини з товарами від ветеранів. А також про  створення торговельних, виставкових та консультаційних центрів.

Найбільше держава підтримує ветеранів-підприємців через гранти.

Влада виділяє кошти на:

  • започаткування самостійної підприємницької діяльності
  • створення ветеранських кооперативів
  • розширення підприємницької діяльності
  • збереження ветеранського бізнесу

Міністерство у справах ветеранів Хорватії постійно ділиться досвідом з Міністерством у справах України. Також країна підтримує наших захисників і захисниць у реабілітації.

Читайте також:
УВФ проаналізував ветеранський досвід Британії: що цікавого

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.