УВФ проаналізував ветеранський досвід Британії: що цікавого

Відділ навчально-аналітичної роботи Українського ветеранського фонду Міністерства у справах ветеранів підготував нове аналітичне дослідження “Державна політика підтримки ветеранів: досвід Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії”. 

Матеріал оприлюднили у понеділок, 20 березня. “Новинарня” зібрала кілька ключових та цікавих, на нашу думку, цитат із цього дослідження. 

***

“Відповідно до законодавства Великої Британії, ветеран — це будь-яка особа, яка прослужила принаймні один день у Збройних Силах Її Величності (регулярних або резервних) або в екіпажі морських суден торгового флоту, які брали участь у визначених законодавством військових операціях.3 Згідно з даними Міністерства оборони Сполученого Королівства в 2022 році у Великій Британії проживало 2 мільйона ветеранів Збройних Сил. Очікується, що до 2028 року це число скоротиться до 1,6 мільйона, водночас прогнозується, що частка ветеранів працездатного віку зросте з 37% у 2016 році до 44% до 2028 року, також відсоток ветеранів-жінок збільшиться з 10% до 13%”.

“Під час операції «Геррік», під кодовою назвою якої проводилися всі британські військові операції з 2002 по 2014 рік, збройні сили і цивільний персонал зазнав 616 втрат. Сумарно було госпіталізовано 7807 осіб, хоча більшість госпіталізацій були пов’язані із захворюваннями або небойовими пораненнями. Близько 28% (2209) госпіталізованих до польових госпіталів становили поранені під час бойових дій. Не акцентуючи увагу на учасниках військових операцій, варто зауважити, що за офіційною статистикою щороку понад 14 тисяч людей залишають Збройні сили Великобританії, відтак набуваючи статусу ветерана“.

“Станом на 2017 рік 79% ветеранів працездатного віку Британії були працевлаштовані.  Під час завершення служби та переходу до цивільного кар’єрного розвитку військовослужбовців Міністерство Оборони Британії безпосередньо фінансує допомогу у працевлаштуванні ветеранів через співпрацю з неурядовими партнерами, що має назву Кар’єрне Перехідне Партнерство (Career Transition Partnership). Неурядовий партнер в рамках співпраці з МО пропонує якісні та безкоштовні послуги з підбору персоналу та підтримує тих, хто залишає Збройні Сили протягом двох років від дати звільнення”.

“Уряд Британії зобов’язався надавати підтримку ветеранам, які перебувають у місцях позбавлення волі, та покращити їхнє життя після повернення у суспільство. Міністерство оборони підтримує контакт з начальниками в’язниць, щоб переконатися, що вони поінформовані про існуючу підтримку для ветеранів, які перебувають під вартою і мають визначати тих, хто може потребувати підтримки з боку Служби у справах ветеранів. З січня 2015 року кожного ув’язненого під час взяття під варту запитують, чи служив він у Збройних силах (на строковій службі або резерві). Ця інформація допомагає тим, хто з ними працює зосередитися на їхніх реабілітаційних потребах та спрямовує їх на різноманітні види підтримки та допомоги, які можуть бути надані в тому числі волонтерськими та громадськими організаціями”.

“У 2014 році було підраховано, що частка безхатьків, серед тих, хто служив у Збройних силах, становила від 3% до 6%.  Об’єднана мережа з питань бездомності та інформації про бездомних та безпритульних у Великому Лондоні показують, що відсоток тих, хто спав на вулиці в Лондоні будучи громадянами Великобританії і маючи досвід служби у Збройних силах, знизився з 3% у 2017/2018 роках до 2% у 2018/2019 роках”.

“Угода про Збройні Сили Британії – це своєрідна обіцянка нації про гідне ставлення до тих, хто проходив чи проходить службу та їхніх сімей, задля уникнення незручного становища та дискримінації колишніх військових у порівнянні з іншими громадянами при отриманні державних чи комерційних послуг…
Іншим не менш важливим документом стала прийнята у 2018 році “Стратегія для наших ветеранів” (“The Strategy for our Veterans”). Ця Стратегія розрахована на 10 років та встановлює стійке бачення та принципи для всієї Великобританії, застосовується по всій її території та розповсюджується на всі сфери життя: громадську, корпоративну, благодійну та індивідуальну”.

“Задля забезпечення широких послуг на період переходу військовослужбовців до цивільного життя було створено Службу адаптації військовослужбовців (Defence Transition Services, DTS), яка надає індивідуально інформацію та рекомендації, а також полегшує доступ до служб підтримки, в тому числі від інших урядових відомств, місцевих органів влади, Національної служби охорони здоров’я або довірених благодійних організацій. Служба може допомогти у вирішенні проблем і надати підтримку та рекомендації з усіх питань, що виникають у зв’язку із завершенням служби, включаючи здоров’я, житло, фінанси та борги, дітей, сім’ю, стосунки та працевлаштування”.

“Фінансову підтримку розвитку мережі послуг для ветеранів зокрема надає Трастовий фонд Угоди про Збройні Сили (The Armed Forces Covenant Fund Trust), що є виконавчим позавідомчим державним органом, підпорядкованим Міністерству оборони, заснованим у 2015 році. Фонд отримує 10 мільйонів фунтів стерлінгів на рік для реалізації грантових програм по всій Великій Британії, які націлені на підтримку спільноти Збройних сил. До кінця березня 2020 року Фонд розподілив 50 мільйонів фунтів стерлінгів на підтримку низки програм для ветеранів, їхніх опікунів і родин та отримав додаткові 10 мільйонів фунтів стерлінгів на підтримку психічного здоров’я ветеранів”.

“Однією з найбільш відомих неурядових організацій, завдяки якій ветерани можуть отримати допомогу та поради є Veterans Gateway – консорціум благодійних організацій спільноти Збройних сил, що включає Royal British Legion (колишній Британський легіон, британська благодійна організація фінансової та соціальної підтримки військових та ветеранів); SSAFA (благодійна організація Збройних Сил); Combat Stress (благодійна організація підтримки психічного здоров’я ветеранів); Connect Assist (спеціалізований аутсорсинговий контакт-центр, що підтримує державний сектор, благодійні та соціально орієнтовані організації). Їх взаємодія між собою та з додатковими ключовими організаціями, що направляють, як у секторі Збройних сил, так і за його межами, дає можливість допомагати ветеранам в широкому спектрі питань. Представники Veterans Gateway доступні для комунікацій та консультацій в онлайн та телефонному режимі 24/7″.

“Help for Heroes – ще одна провідна благодійна організація збройних сил і ветеранів Великобританії, що проводить спортивні та соціальні заходи по всій Великобританії та в Інтернеті, щоб боротися із самотністю та ізоляцією; надають фінансові гранти на такі речі, як адаптація житла та медичне обладнання, щоб допомогти людям подолати проблеми, пов’язані з хворобою чи травмою”.

“Згідно зі звітом Федерації малого бізнесу “A Force for Business” за 2019 рік, існує приблизно 340 000 малих підприємств, якими керують колишні військові, що становить 6% усіх малих підприємств у Великій Британії… Говорячи про дані вищезгаданого звіту британські бізнес-видання відгукуються про  колишніх військових у Британії як про «невикористаний бізнес-ресурс». Незважаючи на те, що перехід від армії до стартапу є одним з шляхів реінтеграції для колишніх військовослужбовців, у Великобританії спостерігається недостатня обізнаність громадськості щодо важливості підтримки ветеранів у житті та бізнесі, особливо порівняно зі США”.

Читайте також:
УВФ запускає сервіс безоплатних юридичних консультацій для ветеранів та їх родин

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна