F-16 будуть: Британія та Нідерланди оголосили про “коаліцію винищувачів” для України

Велика Британія та Нідерланди оголосили, що хочуть створити міжнародну коаліцію для постачання винищувачів F-16 в Україну.

Заява прозвучала у вівторок, 16 травня, коли лідери Ради Європи зібралися в Ісландії, щоб продемонструвати єдність розширеної Європи в її підтримці України.

Прем’єр-міністри Сполученого Королівства та Королівства Нідерландів за підсумками зустрічі у вівторок на полях саміту Ради Європи у Рейк’явіку домовилися сприяти створенню міжнародної коаліції з посилення протиповітряної оборони України, йдеться в заяві офісу британського прем’єра.

Ріші Сунак і Марк Рютте домовилися, що “працюватимуть над створенням міжнародної коаліції для надання Україні бойових повітряних сил і засобів, надаючи підтримку в усьому – від навчання до придбання винищувачів F-16”.

Також прем’єр Британії підкреслив, що Україна має стати членом Північноатлантичного альянсу, й обговорив із нідерландським колегою надання Києву довгострокової допомоги у сфері безпеки, “аби гарантувати, що вони (українці) зможуть стримувати напади в майбутньому”.

У вечірньому зверненні президент Володимир Зеленський оголосив, що Британія й Нідерланди, а також Франція долучилися до так званої “коаліції винищувачів”.

“Хороший початок коаліції! Дякую всім!” – зазначив голова держави, не навівши інших подробиць.

15 травня стало відомо, що Велика Британія погодилася влітку розпочати навчання українських пілотів і вже зараз працює з іншими країнами над можливим наданням винищувачів F-16 Україні.
Крім того, французький президент Еммануель Макрон після зустрічі з президентом Зеленським заявив про “відчинені двері” для навчання пілотів з України.

Нагадаємо, після створення “танкової коаліції” на підтримку України керівники наших державних структур зазначали, що наступний рівень західної допомоги зброєю – сучасні винищувачі.

Читайте також:
Нідерланди планують передати Україні F-16: обговорюють з союзниками, – Рютте

На рішення США щодо передачі F-16 впливатимуть результати контрнаступу, – Кулеба

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна