Нідерланди планують передати Україні F-16: обговорюють з союзниками, – Рютте

Нідерланди мають намір передати Україні винищувачі F-16. Відповідне питання обговорюють з США, Данією та Великобританією.

Про це заявив прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, передає Reuters 9 травня.

“Ми інтенсивно обговорюємо з Данією, Великою Британією, деякими іншими сторонами в Європі, а також зі США питання про F-16”, – сказав прем’єр у перший день свого візиту до Бразилії.

Водночас Рютте наголосив, що спочатку необхідно досягти згоди між усіма партнерами, як це було в минулому перед постачанням гаубиць і танків  в Україну. За його словами, “дебати тривають”.

“Ми повинні допомогти Україні в цій боротьбі. Якщо Путін досягне успіху в Україні, а я не думаю, що це станеться, він не закінчить на цьому. Люди хвилюються за власну безпеку в Амстердамі, Берліні, Парижі та в усій Європі”, – резюмував він.

Нагадаємо, минулого тижня президент Володимир Зеленський прибув у Нідерланди з офіційним візитом. Глава держави зустрівся з прем’єром країни Марком Рютте, а також із президентом сенату Яном Брауном та головою палати представників Верою Бергкамп.

Крім цього, український лідер виступив у Міжнародному кримінальному суді у Гаазі, де розкритикував один із запропонованих форматів трибуналу над Росією – так званий “гібридний”. Разом з тим, Зеленський закликав створити повноцінний міжнародний трибунал щодо скоєного РФ злочину агресії.

Читайте також:
Лондон готовий передати Києву далекобійні ракети

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна